Jovana Radenković iz Lađevaca kod Kraljeva, daleko je od života koji imaju njeni vršnjaci.

Kada je ostala bez oca, Jovana je kao najstarija morala da preuzme veliki posao, jer majka mora da brine i o maloj deci.

Radenkovići imaju 27 krava muzara koje dnevno daju i do 300 litara mleka. Poslove u štali Jovana mora da završi najkasnije do šest sati da bi se na vreme spremila za školu i stigla na autobus.

 

 

Ova učenica 8. razreda morala je neke važne odluke u životu da donese mnogo ranije nego ostali. Jedna od njih je bila da podrži majku u njenoj nameri da ne usitnjuje imanje i ne rasprodaje stoku, nakon što joj je otac Novica tragično nastradao, kada se u novembru prevrnuo sa traktorom.

Jovana Radenković

– Nije teško, jer ja volim ovo da radim. Oni su hteli da sve ove krave prodamo. Mislim ne baš sve. Da ostane nekoliko. Ja sam onda rekla da mi to možemo. Da mi to hoćemo. Znači da onaj ko ima volju i hoće taj sve i može – kaže Jovana.

Jovana je i ranije, dok joj je otac bio živ radila sa njim i naučila da hrani i pomuze krave, ali i nadgleda one koje su stelne. Jovana je danas na sebe je preuzela veliku odgovornost kako porodica ne bi ostala bez stalnih prihoda od poljoprivrede i zapala u velike materijalne probleme.

To je značilo i da će Jovana i njene sestre morati mnogo više da pomažu u kući i na imanju. Imaju 27 krava muzara koje dnevno daju i do 300 litara mleka. Tri štale svakog jutra moraju da počiste i pobrinu se za stoku.

Jovana je temperament nasledila od oca Novice koji je bio vredan i uzoran domaćin u ovom selu između Kraleva i Čačka. U kući je šestoro dece, ali otac nažalost nije dočekao da vidi najmlađeg Marka koji ima samo dva meseca.

Jovana Radenković

– Veliko je to optrećenje za Jovanu, ali ona ne želi to da prizna. Uklopa se u poslove, ali i u školu, jer je odlična učenica. Ujutru ustajemo u 5 sati, uradimo šta imao u štalama, i onda ona ide u školu, a ja čuvam decu i spremam kuću i jelo. Kada se vrati, Jovana ruča i idmah se vraća poslovima u štalama. Uči tek uveče kada mala deca odu na spavanje – priča Jelena Radenković, Jovanina majka.

U velikom domaćinstvu poput ovog u Lađevcima kod Kraljeva, sa tri štale i toliko grla stoke posla ima uvek. Stoci treba položiti barem 30 bala sena dnevno. Svaka bala sena teška je oko 15 kilograma. Sve to Jovana radi.

Malo vremena za predah Jovana ima tek posle škole, kada može da se opusti uz kakvu knjigu. Ali to je moguće samo u zimskom periodu, jer porodici tek predstoje sezonski poljoprivredni radovi.

Zarađuju od prodaje mleka i junadi

Jovana Radenković

Jelena Radenković sa svoje četiri ćerke i dva sina, kaže da zarade mesečno toliko da bi preživeli, jer nemaju nikakva druga primanja. Jelena nije mogla da nasledi gazdinstvo supruga Novice, jer nisu bili venčani, pa će zato zakonski naslednik postati njena ćerka Jovana. Na naše pitanje šta im nedostaje u životu, Jelena je skromno rekla, ništa, ali je volela da je mogla da dobije dečji dodatak od države.

 

(Izvor: InterMagazin.rs)

Scroll to top