BalkansPress

Dobro došli!

Čuveni Jevgenij Frolov uputio je izazov svim pilotima sveta, a posebno iz NATO zemalja, da mu izađu na crtu, bilo kad i bilo gde. Evo koliko je pilota odgovorilo na izazov.

Kada se novi i modernizovani ruski lovac Suhoj Su-37 (NATO oznaka "Terminator") zvanično pojavio na međunarodnoj sceni, mase ljubitelja vazduhoplovstva zapanjeno su posmatrale neverovatne manevre koje je ovaj avion mogao da izvede.

Gotovo 20 tona letećeg metala bilo je u stanju da napravi zaokret od 180 stepeni bez imalo muke. Ova neverovatna agilnost dala je ruskom avionu neprevaziđenu prednost u bliskoj borbi. Da je bilo koji drugi avion pokušao isto, raspao bi se pod stresom ili izgubio na brzini i pao. 

 

Avion je debitovao na aeromitingu u Fanborou u Engleskoj 1993. godine, a ruski pilot koji je upravljao avionom bio je Jevgenij Frolov.

On je tada uputio izazov svim pilotima sveta, a posebno iz NATO zemalja, međutim, niko do današnjeg dana nije odgovorio na ovaj izazov.

Svima je bilo jasno da su manevarske sposobnosti Su-37 bez premca, zbog čega ovaj avion s pravom nazivaju "Gospodarom neba".

Su-37 je pre svega lovački avion (jednosed), projektovan za izvršenje borbenih zadataka u svim vremenskim uslovima. Ova verzija suhoja ima igrađene 3D vektorsko-potisne mlaznice, koje se pokreću nezavisno jedna od druge, a to je ono što ovom avionu daje neverovatne manevarske sposobnosti.

Američki "stelt" avion pete genracije F-22, koji je prvi uveo vektorsko-potisne mlaznice trebalo je da vlada nebom narednih 20 godina. Međutim, pojava Suhoja 37 je to pokvarila. 

Scroll to top