BalkansPress

Dobro došli!

Kada je Dejvid Čin ušao u Brus Lijev studio za borilačke veštine u kalifornijskom gradu Ouklendu u jesen 1964, pronašao je Lija ispruženog na patosu.

Časovi još nisu bili počeli i 23-godišnji instruktor provodio je vreme čitajući roman.

Sajt mentalfloss.com piše da je Čin prišao Liju i predao mu koverat. Pismo je bilo ispisano na kineskom kantonskom jeziku, a Li je nakon što ga je pročitao pogledao Čina i nasmejao se.

U pismu su članovi borilačke akademije Dži Jau Seah naveli koliko ih je iziritirala Lijeva demonstracija borbe održana u San Francisku nekoliko dana ranije. U to vreme je Li javno izazivao svakoga ko oseća da može da ga nadmaši.

 

Predložili su borbu između Lija i Vong Džek Mena, koji je nedaleko imao svoju školu. To je bio drugi ovakav zahtev Liju, ovog puta ručno dostavljen. Li je brzo odgovorio na pismo prihvatajući borbu i predao odgovor Činu.

Manje od mesec dana kasnije, Li i Vong su stajali jedan nasuprot drugog. Pre nego što su počeli tuču, Li je uputio Vongu opasku u vezi sa Činovom kurirskom uslugom.

- Ubio je te je tvoj prijatelj - kazao je tada Li.

Borba koja je zauvek promenila život Brusa Lija

Vongova tehnika borbe Ving čun bila je malo drugačija od Lijeve. Bio je oko osam centimetara viši od Lija i više voleo da udara sa distance. Liju borbe nisu bile strane, odrastao je uz čarke na ulici i ponekad kršio zakon.

Džimi Li, Brusov prijatelj, zaključao je vrata nakon što su u školu ušli Vong i saradnici. Vong je planirao da to bude jači sparing meč uz demonstraciju veština, dok je Li želeo da to bude prava ulična tuča u kojoj je sve dozvoljeno.

 

Li je kasnije magazinu "Blek belt" kazao da mu je borba sa Vongom zauvek promenila način razmišljanja, pošto je evoluirao od čistog Ving čun stila do njegovog sopstvenog Džit kune doa, koji je uključivao više različitih tehnika.

Prema piscu Riku Vingu, koji je potražio 11 živih svedoka tuče, nakon 20 minuta Lijevog presinga, Vong je izgubio tlo pod nogama i pao, kada se Li ustremio na njega, ali su Vongovi saradnici prekinuli tuču.

 

Scroll to top