Čelnici Otenštajna pozivaju mlade bračne parove sa decom da se nasele i obećavaju lagodan i miran život.

Nemačka poslednjih decenija beleži snažan ekonomski rast, ali bi pozicija te zemlje, kao najveće evropske ekonomije, mogla biti ugrožena zbog sve starijeg stanovništva.

 

Zbog sve starije populacije mnoga manja mesta u Nemačkoj, među kojima je i selo Otenštajn (Ottenstein) na severu zemlje, došla su u situaciju da zatvore škole jer nemaju dovoljno učenika.

Predsednik sela Manfred Vajner zato poziva mlade bračne parove sa decom da se nasele u ovo mesto gde će dobiti plac na poklon i, kako kaže, imati lagodan i miran život. Kako piše Fajnenšl Tajms, nemačke vlasti poslednjih decenija intenzivno rade na privlačenju mladih porodica iz drugih zemalja kako bi rešili sve izraženiji problem starenja.

Manfred Vajner (Foto: Printskrin N24)

Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija (UN), broj stanovnika u zemlji do 2050. godine biće smanjen na 74,5 miliona. Procenat Nemaca do 15 godina mogao bi da padne na 13 odsto, što bi bilo među najmanjim brojem mladih u jednoj zemlji u svetu.

 

Broj osoba u Nemačkoj iznad 60 godina, prema procenama, mogao bi da poraste sa 27 na 39 odsto.

“Demografske promene su jedan od najvećih izazova Nemačke”, rekao je ranije ove godine Volfgang Šojble, ministar finansija.

Nemačke vlasti smatraju da bi prihvatanjem mladih bračnih parova sa decom mogli bar donekle da rešei problem sve starijeg stanovištva.

Scroll to top