BalkansPress

Dobro došli!

Jevgenij Aleksandrovič Rodionov se rodio 23. maja 1977. godine u jednom selu na reci Volgi, u Penzenskoj oblasti današnje Ruske Federacije.

Premda je želeo da postane kuvar, regrutovan je u rusku vojsku 1995. godine i poslat na granicu sa Čečenijom koja je tada bila otcepljena od strane islamističkih separatista.

13. februara 1996. godine krenuo je u patrolu zajedno sa Andrejom Trusovim, Igorom Jakovljevim i Aleksandrom Železnovim.

Na kontrolnom punktu zaustavili su ambulantno vozilo u kojem je brigadni general tzv. Čečenske republike Ičkerije, Ruslan Haihoroev, zajedno sa još tucetom vojnika, prevozio oružje. Tokom njihovog pokušaja da ispitaju šta se nalazi u vozilu bili su nadvladani i zarobljeni.

 

 

Nakon što je otkriveno da su nestali, ruske su ih vlasti isprva proglasile za dezertere, a vojna policija je došla u kuću majke Jevgenija Rodionova ne bi li ga našla. Međutim, kasnije je kontrolni punkt bliže ispitan, nađeni su tragovi krvi i borbe, i oružane snage su shvatile da su vojnici oteti.

Na njegov 19. rođendan, Rodionovu je odrubljena glava na periferiji čečenskog sela Bamuta. Ubice – koje su iskamčile novac od nesrećne majke ne bi li joj dali informaciju o mestu gde je telo njenog sina zakopano – priznale su da mu je glava odsečena zato što je odbio da se odrekne hrišćanske vere i da ukloni srebrni krst koji je nosio oko vrata.

– Tvoj sin je imao izbora da ostane živ. Mogao je da pređe u islam, ali nije želeo da skine krst. Pokušao je da pobegne – rekao je Ruslan Haihoroev majci u prisustvu posmatrača OEBS-a.

Rodionovljevi saborci su slično prošli; Trusovu je takođe glava odrubljena, dok su preostaloj dvojici pucali u glavu.

Sada se mole pred ikonom sa njegovim likom:

Ikona sa likom Jevgenija Radionova (foto: printskrin)

Ikona sa likom Jevgenija Radionova (foto: printskrin)

 

Jevgenij je posthumno odlikovan ruskim Ordenom za hrabrost, a u Ruskoj pravoslavnoj crkvi postoji snažan i sverastući pokret koji za cilj ima njegovu kanonizaciju i proglašenje za sveca i mučenika za veru. Mnogi bivši ruski vojnici se mole pred njegovog slikom, a u poslednjih desetak godina sve više ikona se pravi sa njegovim likom.

(Izvor: Telegraf.rs / Pravda.rs)

 

Scroll to top