Siromašnog dečaka Slavoljuba Kovića sa samo 17 godina ubili su Nemci. Pre smrti na čelu mu je urezana krvava petokraka.

Svega nekoliko meseci nakon što se priključio grupi partizana, u decembru 1941. u Milini na Ceru zarobljen je od strane Nemaca.

Odveden je u logor Zabran kod Šapca sa ciljem da pomoću njega saznaju imena partizana i njihovih saradnika.

Tamo je na svirep način mučen.

- Što su ga više mučili i tukli on je glasnije govorio "Tucite, ubite, pobeda je naša" - rekao nam je Ljubivoje Ršumović, koji je napisao poemu "Poema o ćutanju" u čast malog Slave.

 

Na Badnje veče 1942. godine, Nemci su bajonetom urezali zvezdu petokraku na čelu ovog mališana i tako krvavog ga fotografisali. 

Tri dana kasnije, 10. januara 1942. Slava je streljan sa svim ostalim zarobljenicima. 

- On je bio samo dečak kada su ga na svirep način ubili. Zbog toga smo odlučili da našem vrtiću damo naziv po njemu – rekla je direktorka vrtića u Bogatiću Ljubica Knežević.

Slava, kako su ga zvali, rođen je 21. avgusta 1924. godine u Bogatiću, u siromašnoj porodici. Imao je teško detinjstvo. Sa tri godine ostao je bez oca, a zbog neuhranjenosti i loših uslova života, školu je upisao sa zakašnjenjem od dve godine. 

Posle osnovne škole, upisao je krojački zanat, ali ga nije završio zbog Drugog svetskog rata, koji je počeo u to vreme.

Slavoljub se 1941. godine priključio mačvanskom partizanskom odredu i tamo izrađivao bombe, popravljao naoružanje, šio odela.

Pored toga, obavljao je i kurirske i stražarske dužnosti.

Kako bi mu odali počast narod je napravio njegovu  bistu koja stoji u spomen-parku na Jabuci kod Prijepolja, uz biste njegovih vršnjaka Boška Buhe i Sirogojna.

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top