Dr Zorana Kurbalija Novičić (36), dobitnica stipendije "Marija Kiri" i učesnica Noći istraživača, provešće dve godine na jednom od najboljih Instituta u Švedskoj kako bi proučavala genetiku sa najboljim naučnicima sveta.

Namera joj je da se nakon dve godine vrati kako bi širila svoje znanje među mladima. Ona će svoja istraživanja i misli podeliti u Reciklaža kvartu tokom Noći istraživača 25. septembra.

Novičić je inače naučnica sa Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" i radi u okviru Odeljenja za genetiku populacija i ekogenotoksikologiju. Pored toga što je promoterka nauke, kod nas i u svetu, ona takođe posvećena mladima i svim silama se trudi da im prenese svoje mnogostrano znanje.

"Uživam u tome što sam naučnica, što idem na terene, što provodim sate i sate u laboratoriji, upoznajem nove ljude... To je posao koji ne može da vam dosadi, tačnije to nije posao već način života. Dan se ne završava činom zaključavanja laboratorije, već moždani točkići nastavljau da se kotrljaju, procesuju, smišljaju. Ideje se rađaju i danju i noću – kao note kod kompozitora", priča ona za "24sata".

Iako je danas biti naučnica u Srbiji teško, trudi se da ipak opstane u ovom svetu nekapiranja nauke.

"Trudim se da vičem koliko god mogu, da čuju ljudi koliko nam je teško. Ali da nauka u našoj maloj zemlji definitivno postoji, nekako pliva i dobro joj ide, s obzirom na to da imamo katastrofalne uslove. Ali pitanje je koliko će još biti tako. Jednostavno, finansije su problem, bez njih ne možemo da funkcionišemo. Ali, ja sam optimista i nadam se da će država da odluči šta u stvari ona želi, a kada do toga dođe, mi ćemo još više i jače da delamo", ističe naučnica.

Naučnica

Trenutno se finansira oko 0.34 odsto projekata iz budžeta Republike Srbije, a u našoj zemlji ima 20.000 naučnika koji rade svoja istraživanja uglavnom oslonjeni na budžetsko finansiranje.

"Svuda je teško, ali Srbija trenutno pliva na račun stare slave, u opadanju smo, ali svakako trenutno opstajemo, radimo, publikujemo kvalitetne radove, dajemo još uvek dobre rezultate, uspevamo da posetimo po neku stručnu konferenciju ili odemo na kraći studijski boravak", rekla je pozitivna dr Zorana.

Ova naučnica, kao i još dvoje naučnika iz Srbije, dobili su prestižnu "Marija Kiri" stipendiju.

"U naredne dve godine ću sa porodicom boraviti na studijskom posledoktorskom usavršavanju na Upsala Univerzitetu u Švedskoj, kao dobitnica prestižne "Marija Kiri" stipendije, koju dodeljuje EU komisija. Istraživanja sprovodim na model organizmu, vinskoj mušici, Drosophila subobscura... Radiću na jednom od najboljih Instituta i meriću znanje sa najboljim naučnicima sveta", ističe Zorana, koja dodaje da jedva čeka da sama "plovi" te dve godine i da je ponosna što je od 7.000 naučnika iz čitavog sveta, baš njeno ime, i ime njenih kolega ušlo na listu.

A na pitanje da li planira da se vrati samo se nasmejala...

"Nikad se ne zna kuda će me put odvesti, ali planiram da se vratim. Srbija je od svih zemalja u regionu lider, u prednosti je, zato želim da se vratim. Tokom te dve godine ću raditi, usavršavaću se, a onda se vraćam da to svoje znanje podelim sa mladima, a to mi je i cilj", dodaje naučnica koja će svoje znanje o reciklaciji podeliti sa mladima u Reciklažnom kvartu u dvorištu Rektorata.

 

(Izvor: 24sata.rs)

Scroll to top