BalkansPress

Dobro došli!

Meštani sela Šopić, nadomak Lazarevca napisali su pismo patrijarhu Irineju kako bi sprečili lokalnog paroha da im sruši crkvu. Oni u pismu mole patrijarha za pomoća, a ukoliko ona izostane prete da će kolektivno preći u islam!

– Ako ne dobijemo vašu podršku, koju očekujemo kao vernici i vaši iskreni mirjani, bićemo prinuđeni da, bože me prosti, pređemo kolektivno u islam kako bismo po pozitivnim zakonima Republike Srbije dobili bolju zaštitu za naše objekte i da kao naši stari mučenici na taj način čpuvamo našeg Gospoda Isusa Hrista u srcu, a na glavu stavimo bilo koju kapu koja će nam omogućiti da od bahatosti i bilo čije samovolje zaštitimo naše svetinje – piše u pismu koje su meštani Šopića uputili patrijarhu.

Nevolje su počele kad je selo u julu prošle godine pogodilo nezapamćeno nevreme. Za samo nekoliko minuta tornado je oduvao krovove sa stotinak kuća i čitav zvonik crkve stare 150 godina.

Meštanin Predrag Lazarević kaže da mu nisu jasni motivi kojima se rukovodio pop Mirko kad je odlučio da sruši staru crkvu.

– Geolog sam po struci i vrlo dobro znam da ispod crkve nema nikakvog klizišta. O popovoj tvrdnji da temelji nisu dobri uludo je i trošiti reči ako se zna da crkva na svom mestu stoji netaknuta gotovo 150 godina – kaže Lazarević, potomak jednog od graditelja crkve.

On ističe i da su svi pokušaji za dogovor bili bezupešni.

(Izvor: tvzvezda.ru / za Pravdu preveo Ilija Vuksanović)

 

Scroll to top