Poseta Bašara el Asada Moskvi poruka je Zapadu da je sirijsko nebo opet otvoreno, ali je ponovo navela SAD da razmotre opciju “zone zabranjenih letova” iznad Sirije – navode analitički portali.

Asad je godinama bio u Damasku i, kao nekada Gadafi u Libiji, čekao da vidi šta će se desiti. Ali, kada je došao u Moskvu, opet je izgledao kao lider zemlje koja je član UN – navodi anlitičar Metju Del Santo, sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Ta poseta simbolično je označila povratak Sirije na međunarodnu scenu, što je izazvalo oštre kritike zapadnih sila, koje su Asada već otpisale i koje godinama oružjem i novcem snabdevaju njegove protivnike.

Američki mediji navode da je državni sekretar Džon Keri imao sastanak sa visoko rangiranim oficirima o mogućnosti uvođenja “zone zabranjenih letova”.

U fokusu razgovora bilo je uspostavljanje takve zone prema granici Sirije sa Turskom i Jordanom, uz obrazloženje da se tako štite humanitarni putevi pomoći civilima.

Međutim, Rusija smatra da SAD žele da zaštite svoje saveznike – grupe koje se bore protiv Asada, od kojih su neke povezane sa “islamskog državom” i Al kaidom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin javno je upitao – odakle sredstva islamistima za toliko naoružanje i logistiku u Siriji?

Iznad Sirije već vlada velika gužva – ruski avioni svakodnevno napadaju islamiste, američki lovci sve to nadgledaju, a ponekad i sami dejstvuju, dok “neindentifikovani” avioni za osmatranje lete na sve strane…

Asad je uspeo da izbegne Gadafijevu sudbinu, ali niko još ne zna šta će biti sa Sirijom – navode portali.

(Izvor: InterMagazin.rs)

Scroll to top