BalkansPress

Dobro došli!

Međunarodni tim naučnika objavio je kompleksno genetičko-lingvističko istraživanje slovenskih baltičkih naroda, koje objašnjava zbog čega Istočni i Zapadni Sloveni liče jedni na druge, Južni Sloveni se od njih dosta razlikuju, navodi se u saopštenju Instituta za opštu genetiku Ruske akademije nauka, prenosi Ruska reč.

Istraživanje jezika i genetike Slovena sproveo je tim naučnika pod rukovodstvom doktora bioloških nauka O. P. Balanovskog (Institut za opštu genetiku i Medicinsko-genetički naučni centar) i akademika Riharda Vilemsa (Estonski biocentar i Tartuski univerzitet). Istraživanje je objavljeno u listu PLoS One, prenosi TASS.

 

U radu su učestvovali istraživači iz mnogih zemalja u kojima slovenski i baltički narodi čine većinu stanovništva, kao i naučnici Velike Britanije i konzorcijum međunarodnog projekta Genographic.

Wikipedia, Život starih Slovena

*Foto: Wikipedia, Život starih Slovena

Sloveni su po definiciji narodi koji govore slovenskim jezicima. Sličnost svih slovenskih jezika nije potrebno posebno dokazivati. Sa druge strane, Južni Sloveni ne liče mnogo na Istočne i Zapadne.

Genetičari su istražili preko 8.000 uzoraka DNK uzetih iz preko 50 baltičko-slovenskih populacija. Osnovne grupe su činili Istočni Sloveni (Belorusi, Rusi i Ukrajinci), Zapadni Sloveni (Kašubi, Poljaci, Slovaci, Lužički Srbi i Česi), Južni Sloveni (Bugari, Bošnjaci, Makedonci, Srbi, Slovenci i Hrvati) i baltički narodi (Letonci i Litvanci).

U analizi su korišćena tri genetska sistema: Y-hromozom, koji se predaje očevom linijom, mitohondrijska DNK (mtDNK) koja se predaje majčinom linijom, i autosomalna DNK koja podjednako sadrži genome oca i majke (poligenska analiza).

Wikipedia/CrazyPhunk, Mapa slovenskih naroda (Svetlo zeleno: Zapadni Sloveni; Zeleno: Istočni Sloveni; Tamno zeleno: Južni Sloveni)

*Foto: Wikipedia/CrazyPhunk, Mapa slovenskih naroda (Svetlo zeleno: Zapadni Sloveni; Zeleno: Istočni Sloveni; Tamno zeleno: Južni Sloveni)

Sva tri sistema su dala slične rezultate. Istočni Sloveni (Rusi iz centralnih i južnih oblasti, kao i Belorusi i Ukrajinci) formiraju jasno uobličenu grupu. Izuzetak su severni Rusi koji su genetski udaljeni od ostalih Istočnih Slovena i bliži su ugro-finskim populacijama.

 

Među Zapadnim Slovenima Poljaci su veoma bliski Istočnim Slovenima, a Česi, i u manjoj meri Slovaci, nešto su bliži Nemcima i drugim zapadnoevropskim populacijama. Južni Sloveni su podeljeni na zapadni (Slovenci, Hrvati i Bošnjaci) iistočni (Makedonci i Bugari) region, dok su Srbi u sredini. Južni Sloveni su genetski slični svojim neslovenskim susedima na Balkanu – Rumunima, Mađarima i Grcima. 

Baltičke populacije (Letonci i Litvanci) ispoljavaju bliskost sa Estoncima koji govore jezikom ugro-finske grupe i pojedinim Istočnim Slovenima (Belorusima). Takođe se ispostavilo da su baltičke populacije genetski bliske volškoj grupi ugro-finskih naroda (naročito Mordvinima).

Wikipedia/Crates, Mapa distribucije haplogrupe R1a Y-DNA

*Foto: Wikipedia/Crates, Mapa distribucije haplogrupe R1a Y-DNA

Obrativši se lingvistici naučnici su rekonstruisali genealoško stablo baltičko-slovenskih jezika, i za svaku populaciju su uporedili tri parametra: genetiku, jezik igeografiju. Ispostavilo se da najviše koreliraju genetika i geografski položajpopulacije.

Naučnici smatraju da su Sloveni, šireći se Evropom, intenzivno apsorbovali populacije koje su živele na datim teritorijama u predslovenskom periodu. Sloveni su svuda doneli svoj jezik i apsorbovali genski fond autohtonih populacija. Taj dubinski genetski „supstrat“ razlikuje se u različitim ograncima slovenstva.

Profimedia, Rusi u narodnoj nošnji

*Foto: Profimedia, Rusi u narodnoj nošnji

Zapadni i Istočni Sloveni su preuzeli istočnoevropski supstrat. Verovatno su njegov veći deo činili baltički narodi, koji su nekada bili naseljeni širom Istočnoevropske visoravni. Drugi, južnoevropski supstrat apsorbovali su Južni Sloveni, a on se sastojao od balkanskih naroda koje su Sloveni tu zatekli.

Ovi procesi su spojili Zapadne i Istočne Slovene u jedinstvenu genetsku zajednicu, a Južni Sloveni su na taj način postali sličniji neslovenskim narodima Balkana nego drugim slovenskim narodima.

(Izvor: RuskaRec.ru)

 

Scroll to top