BalkansPress

Dobro došli!

Crnogorci su u „rovovima“ u kampanji za i protiv članstva u NATO. Tek što je komunikacioni tim Saveta za članstvo u Alijansu saopštio da će učenici drutog razreda srednje škole „Bećo Bašić“ iz Murina, Vladimir Fatić i Đorđe Mijović, u Litvaniji predstavljati Crnu Goru na međunarodnom takmičenju Alijanse, odgovorili su žustro protivnici.

Oni upiru prstom na premijera Mila Đukanovića, optužujući ga da je pre 16 godina tražio bombardovanje Crne Gore, pa i varošice Murino u kojoj je poginulo četvoro ljudi. Optužbe se baziraju na filmu Bi-Bi-Sija „Pad Miloševića“.

- Izjava bivšeg predsednika SAD Bila Klintona data u filmu u kom se govori o agresiji na SRJ 1999. godine još jednom je potvrdila nečasnu ulogu Mila Đukanovića u tim sudbonosnim danima. Bil Klinton tvrdi da je Murino bombardovano na zahtev tadašnjeg i sadašnjeg premijera Crne Gore i predsednika DPS Mila Đukanovića. Po rečima Klintona, trebalo je kazniti „promiloševićeve“ sredine – navodi se u izjavi predsednika nikšićke NVO „Biljarda“ Velimira Erakovića.

 

U to vreme Đukanović je bio član Vrhovnog saveta odbrane SRJ, koji je u decembru 1998. jednoglasno doneo odluku da se država brani svim sredstvima. Međutim, u prvim danima bombardovanja Đukanović je otputovao u štab NATO i stavio se na raspolaganje agresorima, kaže Eraković.

On smatra da je to akt veleizdaje, kao i da se, posredstvom navodnih istraživanja javnog mnjenja, manipuliše podrškom učlanjenja Crne Gore u NATO. U tom smislu posebno apostrofira Milovu izjavu da je podrška članstvu za manje od mesec dana porasla čak pet procenata i iznosi 47 odsto.

ELITA ZA NATO

- Afera „Depeša“ u Crnoj Gori pokazala je da je NATO put kojim žele da idu političke elite, a ne građanstvo. Ona je pokazala da vrhuška iz vlasti radi protiv nacionalnih interesa zarad sopstvenog samoodržanja – kaže Ognjen Jovović, predsednik Skupštine Pokreta za neutralnosti.

(Novosti.rs)

Scroll to top