BalkansPress

Dobro došli!

Za doktorku Jasminu Tahirović iz Sjenice, koja prodaje hleb i burek, nevoljama nigde kraja. Kad su se mediji zainteresovali i njena priča osvanula na stranicama novina i portala - gazda pekare M. Ć. u kojoj je zarađivala hleb odmah joj je dao otkaz uz reči, kako se priča: "Imaš dva minuta da se izgubiš odavde".

Vlasnik pekare kaže da Jasminu nije otpustio "zbog medijske pažnje" već zbog toga što je radila na određeno i zbog smanjenog obima posla. Međutim, Jasmina objašnjava da je posla bilo preko glave, da je gazda bio jako ljut zbog poziva i interesovanja novinara, i da je jedan od predstavnika "sedme sile" brutalno izbačen iz radnje.

Jasmina je u Beogradu u roku završila medicinu, stažirala u Kliničkom centru Srbije i položila državni ispit. Pošto više nije mogla da živi od 13.000 dinara očeve penzije, Jasmina je nedavno odlučila da se zaposli u pekari "Ćoćaj" u Sjenici.

 

- Puno mi je značila plata od 20.000 dinara. Radila sam savesno i pošteno, izdržavam oca i majku, zbog kojih sam se posle studija vratila. Znam koliko su roditelji uložili u moje školovanje, htela sam da im se na neki način odužim, a ispade da oni, i pored mog fakulteta, moraju mene da izdržavaju - priča Jasmina.

Pokušavala je ova mlada doktorka da se zaposli kao lekar, javljala se na sve konkurse, ali uvek otpadala. Za šest godina koliko čeka posao, u Sjenici se, kaže, zaposlilo četvoro lekara, još troje je primljeno na stažiranje, za nju nije bilo mesta.

- Nisam član ni jedne stranke, nemam novca, nemam uticajne roditelje i prijatelje.. Pisala sam i Ministarstvu zdravlja, ali su mi oni odgovorili "da nisu nadležni" - jada se Jasmina.

U Sjenici kažu da o prijemu novih lekara (i sredstva za njihov rad) odlučuje Ministarstvo zdravlja, a ipak napominju da je Pešterska visoravan ogroman prostor, da su mnoge seoske ambulante bez lekara i da je, posebno zimi, puno problema.

Pokušaću da radim nešto drugo, čula sam da nekim proizvođačima odeće i obuće trebaju radnici. Od lekarskog posla neću odustati - ističe ova mlada Sjeničanka.

POMAGALA MUŠTERIJAMA

Dešavalo se da nekom od starijih mušterija bude loše, nedavno je jedna žena pala i svi su povikali zovite lekara.

Neka ja ću, ja sam lekar - skočila je prodavačica. Brzo je oporavila sugrađanku i tek tada Sjeničani su čuli da im hleb, burek i pecivo prodaje lekarka sa položenim državnim ispitom.

(Izvor i foto: Novosti.rs | M. Nićiforović)

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

Scroll to top