BalkansPress

Dobro došli!

Islamska država (ISIS ili ISIL) je samoproklamovani kalifat koji kontroliše veliku teritoriju Sirije i Iraka, na kojoj živi 10 miliona ljudi. Zvanično je osnovana 3. januara 2014. godine. Takođe kontroliše male delove Libije i Nigerije.

Začeci ISIS-a datiraju od 2004. godine, kada su se sunitske fundamentalističke grupe u Iraku udružile u borbi protiv američkih snaga.

 

 

U to vreme ljudi koji danas vode ISIS bili su u službi Al Kaide, tada najozloglašenije terorističke organizacije.

ISIS prati ekstremističku interpretaciju islama, promoviše versko nasilje, a sve koji se s tim ne slažu smatra nevernicima. Filozofija Islamske države predstavljena je simbolom crne zastave, koja je varijanta borbene zastave proroka Muhameda. Na njoj se nalazi Muhamedov žig unutar belog kruga, iznad kojeg stoji natpis: „Nema boga osim Alaha“.

*Teritorija Sirije

Kao svoj najveći prioritet ISIS postavlja rat sa nemuslimanskim državama, a u njihovoj interpretaciji Kurana piše da “sve religije koje se slažu sa demokratijom moraju da umru“.

Građanski rat u Siriji, koji je 2011. godine buknuo između legitimne vojske i opozicije, oslabio je tu zemlju i stvorio plodno tle za delovanje grupe koja kasnije prerasta u ISIS.

Već naredne, 2012. godine, džihadisti osvajaju grad Al Raku, koji proglašavaju svojom prestonicom. Od tada kontrolišu ukupno 32.133 kvadratna kilometra teritorije. Kalifat je zvanično proglašen 29. juna 2014.


Na području pod svojom vlašću ISIS je uveo smrtnu kaznu, mučenje i sakaćenje. Takođe sprovodi politiku etničkog čišćenja manjinskog stanovništva (Kurda, Asiraca, Jermena), kao i progona verskih manjina (hrišćana, jezida, šiita). Ubijeni civili uključuju decu, starce i cele porodice. Islamska država regrutuje i decu, a zločini usmereni protiv žena uključuju silovanje i otmicu.

ISIS je kidnapovao najmanje 500 žena i devojčica od 2014. godine, od kojih je veliki broj pretvoren u seksualno roblje. Ubijane su čak i sunitske muftije koje su odbile da polože zakletvu vernosti kalifatu.

Kako se finansiraju?

Islamska država najveću zaradu ostvaruje od prodaje nafte i antikviteta koje krade iz osvojenih gradova. Deo osvojene teritorije ima bogata naftna polja, kao i mehanizaciju potrebnu za eksploataciju.

*Gasovodi koje kontroliše ISIS

Najveći deo nafte koji se prodaje ide preko Turske. Od tog novca teroristi kupuju oružje, mada mnogi optužuju sunitsku Saudijsku Arabiju da tajno finansira ISIS, za šta nema opipljivih dokaza.

Pored toga, značajna sredstva džihadisti su prigrabili prilikom osvajanja Mosula u Iraku, kada je iz Centralne banke opljačkano 430 miliona dolara u kešu. 

 

Uloga SAD u stvaranju Islamske države

Penzionisani general američke vojske i NATO alijanse Vesli Klark gostovao je na "CNN-u", i tom prilikom izjavio nešto što je mnogim teoretičarima koji tvrde da su Islamsku državu stvorile SAD dao mnogo materijala da tu tvrdnju potkrepe.

*Vesli Klark

- ISIS je nastao zahvaljujući novčanoj i organizacijskoj podršci američkih saveznika i prijatelja u cilju borbe protiv Hezbolaha. Ako neko želi da uništi Hezbolah, neće to učiniti reklamiranjem i pozivom u regularnu vojsku, već će regrutovati zlikovce i religijske fundamentaliste kako bi oni odradili prljav posao - rekao je Klark i praktično priznao da su Islamsku državu stvorile SAD i njeni saveznici.

VIDEO> Vesli Klark: "Naši prijatelji i saveznici su stvorili ISIS"

Kad CIA otkrije mračnu tajnu

O ulozi Sjedinjenih Država u stvaranju ISIS-a svedočio je i bivši najamnik Centralne obaveštajne agencije Stiven Keli.

*Stiven Keli

„Ako želite da uništite ISIS morate eliminisati dve stvari: njegove organizatore i novčanu podršku. S obzirom da se radi o veštačkoj tvorevini, te da je naša (američka) politika prema njoj obična farsa, moramo uzeti u obzir ko ju je i zbog čega stvorio. Budimo iskreni, sva organizaciona i novčana podrška ISIS-u dolazi od SAD i naših saveznika. Očigledno je da mi kontrolišemo ovu organizaciju, koja je do sada svoj posao obavila odlično. Ipak, sada je postala teret te smo je pretvorili u legitimnog neprijatelja. ISIS je trebalo da posluži za dobijanje podrške Kongresa za napad na Siriju - izjavio je Keli.

VIDEO> Stiven Keli: "ISIS su stvorile SAD"

Koketiranje sa Osamom bin Ladenom tokom devedesetih

Slično kao i sa Islamskom državom, i Al Kaida je u početku bila "pas na lancu" koji je obavljao prljave poslove o kojima je Klark pričao. Nakon što je lanac pokidan, nastali su problemi koji su kulminirali rušenjem kula bliznakinja 11. septembra 2001. godine.

*Naslovnica britanskog "Independenta" iz vremena dok je Bin Laden bio "borac za mir"

Osama Bin Laden je u zapadnim medijima bio hvaljen tokom osamdesetih godina. "Borac za demokratiju", "plemeniti princ Avganistana koji se bori za slobodu" samo su neki od naslova koji su veličali čoveka koji je 2001. zavio SAD u crno. Razlog za to bila je invazija Sovjeta na Avganistan.

Kada su pobedile u Hladnom ratu, SAD su se distancirale od "plemenitog princa", koji je nakon toga orkestrirao najgori teroristički napad u istoriji Sjedinjenih Država.

Mozak Islamske države: Abu Bakr al Bagdadi

Islamskom državom rukovodi Abu Bakr al Bagdadi, nekadašnji imam iz džamije u Iraku. Nakon što je Abu Musab al Zarkavi, osnivač grupe koja je preteča ISIS-a, ubijen 2006. godine, Bagdadi postaje lider. 
Za sebe kaže da je direktni potomak proroka Muhameda. Opisan je kao “ambiciozan nasilnik odličnih taktičkih sposobnosti”. Objavljene su samo dve njegove fotografije, a i njihova autentičnost je pod znakom pitanja, s obzirom da se Bagdadi retko otkriva čak i vlastitim saborcima, kojima se obraća skrivajući lice maskom. 
Rođen je 1971. u Samari, a na bagdadskom univerzitetu stekao je doktorat iz pedagogije. SAD su ucenile njegovu glavu na 10 miliona dolara.

 

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

 

(Blic.rs)

Scroll to top