BalkansPress

Dobro došli!

Rusija u Siriju poslala supersonične strateške bombardere "tu-95" i "tu-160", kao i "tu-22", koji nose nuklearne projektile. Imaju i atomku "otac svih bombi", koja dezintegriše sve u radijusu od 600 metara.

Avioni "tu-160" i "tu-95 MS" izveli su juče udare avionskim krstarećim raketama u Alepu i Idlibu.

Ruski predsednik Vladimir Putin udario je na džihadiste Islamske države (ISIS) u Siriji svojim supersoničnim strateškim bombarderima, koji mogu da nose nuklearne projektile. U pitanju su avioni "tupoljev" 95 i 160, koji prvi put u istoriji učestvuju u borbenoj misiji, kao i "tu-22".

 

 

Putin je odlučio da zada konačan udar ISIS nakon masakra u Parizu u kojem su džihadisti ubili 132 osobe i nakon što se ispostavilo da su postavili bombu u ruski avion, koji se sa 224 putnika srušio u Egiptu krajem oktobra.

Ruski strateški bombarderi na zadatke kreću iz Rusije, za razliku od "suhoja", koji od 30. septembra gađaju položaje ISIS u Siriji iz baze kod Latakije. Letelice "tu-160" i "tu-95" poleću iz ruskog grada Engelsa, a zatim preko Kaspijskog mora, Irana i Iraka ulaze u Siriju. Avioni "tu-22" kreću iz ruskog grada Mazdoka i istim putem dolaze do Sirije.

Svi ti "tupoljevi" karakteristični su po tome što imaju veoma veliki domet i mogu da nose nuklearne projektile. Stručnjaci kažu da se Putin neće libiti da ih iskoristi kako bi uništio Islamsku državu.

- Ti avioni, između ostalog, mogu da ponesu nuklearnu bombu, koju amerikanci nazivaju ocem svih bombi (FOAB). To je avionska aerosolna bomba povećane snage (AVBPM). Ona uništava sve u prečniku od 600 metara od mesta udara, a jačina eksplozije je 44 tone TNT. Za razliku od drugih nuklearnih bombi, ona ne zagađuje okolinu - pojašnjavaju vojni eksperti.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naveo je da su "tupoljevi" prvog dana misije bili veoma uspešni i da je udvostručen broj meta.

- Avioni "tu-22 M3" izveli su napade na pozicije ISIS u Raki i Deir ez Zoru. Letelice "tu-160" i "tu-95 MS" izvele su udare avionskim krstarećim raketama u Alepu i Idlibu. Prvog dana pogođeno je ukupno 206 terorističkih meta - naveo je Šojgu i naglasio da je ruska avijacija izvela najjače napade dosad na mete ISIS.

ODMAZDA - Avioni "tu-160" i "tu-95 MS" izveli su juče udare avionskim krstarećim raketama u Alepu i Idlibu.

Šef generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov dodao je da će ruska avijacija u Siriji, koja trenutno broji oko 50 letelica, biti pojačana sa još 37 naprednih aviona, uključujući "suhoje" 34 i 27.

- Ukoliko se američka koalicija bude borila protiv ISIS efikasno koliko i mi, situacija na Bliskom istoku bi mogla dramatično da se izmeni. Trenutno SAD ne izgledaju kao da su spremne za to. Međutim, Vašingtonu postaje sve teže da objasni svetu zašto ne želi da se bori zajedno sa Rusijom protiv ISIS - zaključio je Gerasimov.

Inače, Moskva je drastično pojačala napade na ISIS u Siriji pre dva dana nakon što su ruske službe objavile izveštaj o padu aviona kompanije "Kogalimavija" na Sinaju 28. oktobra. Ispostavilo se da je letelica, koja je išla iz egipatskog letovališta Šarm el Šik ka Sankt Peterburgu, pala zbog eksplozije bombe koju su podmetnuli džihadisti. Ogranak ISIS na Sinaju preuzeo je odgovornost za rušenje ruskog aviona navevši da je letelica oborena iz osvete za rusko bombardovanje položaja ISIS u Siriji.

 

 

Otac svih bombi

proizvodnja: 2007.
težina: 7,1 tona
tip: termobarična bomba
jačina eksplozije: 44 tone TNT
prečnik uništenja: 600 metara
broj bombi u ruskom arsenalu: 100 komada

 

NEPOBEDIVA FLOTA

"Tupoljev 160"

tip: supersonični strateški bombarder
proizvodnja: 1985.
brzina: 2.200 km/h
radijus kretanja: 6.000 km
dolet: 14.000 km

 

"Tupoljev 95"

tip: supersonični strateški bombarder
proizvodnja: 1956.
brzina: 920 km/h
radijus kretanja: 7.000 km
dolet: 15.000 km

 

"Tupoljev 22"

tip: supersonični bombarder
proizvodnja: 1961.
brzina: 1.610 km/h
radijus kretanja: 3.050 km
dolet: 5.650 km

(Izvor: Informer)

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

 

Scroll to top