BalkansPress

Dobro došli!

Crna Gora je pred učlanjenjem u Severnoatlantski vojni savez – NATO i to u najgorem mogućem trenutku za to – u trenutku kad je jedna od članica tog saveza u opasnosti da nakon otpočinjanja diplomatskog i ekonomskog rata sa Rusijom uđe i u pravi pravcati oružani sukob.

U svetlu najnovijih rusko-turskih odnosa nakon obaranja ruskog aviona na sirijskom nebu, Ankara se do te mere zamerila Moskvi, da je počeo da se prekida svaki oblik, pre svega ekonomske saradnje. Ruski turisti odlaze iz Turske da se ne vrate, ugašen je projekat Turski tok, a tenzije i napetost još uvek se ne smiruju.

A ukoliko bi Turska zabranila prolaz ruskim brodovima kroz Bosfor, onda se svašta može očekivati.

 

Ostaje da se zapitamo šta se dešava ako Crna Gora uđe u NATO, a Turska, kao druga po veličini sila ovog vojnog saveza, uđe u rat sa Rusijom. Članice NATO pakta u obavezi su da brane državu članicu koju napadne zemlja koja nije članica Severnoatlantske vojne alijanse.

To znači da bi i Crna Gora među ostalima trebalo da objavi rat Rusiji i stane u odbranu Turske. Kao turski vazal.

Naravno, to nije tako jednostavno, ali ako bi se i ostale NATO zemlje uključile u odbranu Turske, ni aktuelni režim u Podgorici se ne bi mnogo dvoumio. Ovoga puta bi Crna Gora stala pod „sultanov“ barjak.

Kroz istoriju je Crna Gora vodila brojne ratove protiv Turaka i dugo vremena bila svetionik slobode celom porobljenom srpstvu. U svemu tome, dobijala je svesrdnu pomoć majke Rusije. Kako novčanu pomoć, jer carska Rusija je slala svake godine novac na Cetinje, tako i međunarodnu diplomatsku pomoć, a katkad i vojnu, jer je tokom nekih sukoba Crne Gore i Turske Rusija na drugoj strani vodila rat protiv Osmanlijskog carstva.

Ovo dete je sada poraslo, otrgnuto od majke, i spremno da krene na nju. Kao nekada janičarski odredi skupljeni dankom u krvi.

Verovatno se sada svi crnogorski vladari i junaci prevrću u grobu i kažu: „Zemljo, otvori se, da izađemo mi mrtvi, jer ovde više nema mesta za nas“.

Crna Gora je, ničim izazvana, već uvela sankcije Rusiji, pa od parole „Nas i Rusa 200 miliona“ ne ostade ni traga. Režim u Podgorici je pokazao da ga nije briga za istorijske tekovine. Ovo je neka nova Crna Gora.

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

(Izvor: Pravda.rs)

Scroll to top