Iako je Severna Koreja i ranije izvodila nuklearne probe, međunarodna zajednica se ovaj put više uspaničila. Mnogo više.

Obe bombe - atomska i hidrogenska - vrsta su nuklearnog oružja, što znači da se energija oslobađa usled nuklearne reakcije. Međutim, način na koji zapravo oslobađaju energiju je različit, što dovodi i do razlika u snazi jedne i druge bombe.

Jedna od najvećih razlika jeste ta što atomska bomba koristi nuklearni fisiju, koja veći atom deli na dva manja kako bi stvorila energiju. Hidrogenska bomba, s druge strane, koristi fuziju, odnosno dva ili više manjih atoma spaja u jedan veliki.

 

 

Hidrogenska bomba takođe u sebi ima i fisiono oružje koje služi da pokrene oslobađanje energije i fuziju. To je neophodno jer fusiono oružje zahteva ogromnu količinu energije da bi se pokrenulo - onoliku koliku može da oslobodi atomska bomba. Zvezde takođe proizvode energiju kroz fuziju.

“Zamislite šta se dešava unutar sunca. U teoriji, proces je potencijalno beskonačan. Količina energije je ogromna”, izjavio je Takao Takahara, provesor medjunarodne politike i mira na tokijskom univerzittu Meidji Gakuin.

H-bomba, koja se naziva i termonuklearna i “superbomba”, prema proceni stručnjaka može biti i do 1.000 i više puta jača od atomske bombe kakva je bačena na Japan u Drugom svetskom ratu.

Embedded image permalink

Hidrogenska bomba dobila je ime od vodonika (hydrogen) koji se koriti u fuziji.

Zbog načina na koje su napravljene, hidorgenske bombe obično su mnogo moćnije od atomskih.

Upravo zbog toga je svet zabrinut zbog objave Severne Koreje koja je sada po prvi put testirala hidrogensku bombu.

Severna Koreja svoj prvi nuklearni test izvela je 2006. godine, a od tada je još dva puta isprobala nuklearno oružje.

Ogromna snaga hidorgenske bombe jedan je od razloga zbog čega su analitičari skeptični u vezi sa objavom Severne Koreje.

 

Detoniranje takve bombe pod zemljom izazvalo bi veliki zemljotres - ali je snaga testirane bombe bila manja od one bačene na Hirošimu.

Koliko je jaka hidrogenska bomba najbolje pokazuje ogromna greška koja se dogodila Amerikancima 1954. Krajem februara, na jednom veštačkom ostrvu testirana je prva američka termonuklearna bomba koja se mogla izbaciti iz bombardera (eksperiment „Castle Bravo“). Bila je to najveća nuklearna proba i, istovremeno, najveći nuklearni incident u čitavoj američkoj istoriji. Neočekivano velika eksplozija od 15 megatona (dva puta veća od očekivane), u kombinaciji sa nepovoljnim vremenskim uslovima izazvala je radiološku kontaminaciju na preko 7000 kvadratnih kilometara. Iako su brojna ostrva hitno iseljena pred naletom radioaktivne magle, za mnoge ozračene stanovnike nije bilo spasa. Tokom narednih decenija masovno su umirali od raka i drugih bolesti izazvanih radijacijom.

Ipak, Severnokorejci tvrde da su “minimizirali” bombu i sveli je na snagu atomske.

Embedded image permalink

Činjenice zbog kojih je hidorgenska bomba mnogo opasnija:

1. Hidrogenska bomba mnogo je moćnije nuklearno oružje

2. Energija koju oslobađa hidorgenska bomba nekoliko je magnituda viša od atomske. Hidrogenska bomba može da zbriše cele gradove u jednoj eksploziji.

3. Hidrogenska bomba crpi energiju iz atomske fuzije, a atomska iz fisije.

4. H bomba je mnogo komplikovanija za proizvodnju s obzirom na to da zahteva mnogo višu temperaturu - nekoliko miliona stepeni.

5. Lakše je proizvesti H bombe u manjim veličinama, te ih je stoga lakše ubaciti u projektile i tako ispaliti i na drugi kontinet.

6. Na Hirošimu i Nagasaki bačene su atomske bombe, a do danas H bomba nijednom nije upotrebljena u ratu.

7. I atomska i hidrogenska bomba koriste radioaktivne materijale kao što su uranijum i plutonijum, ali H-bomba zahteva veću kontrolu i precizost zbog veće količine energije koja se oslobađa.

 

(Blic.rs)

Scroll to top