Pre tačno 100 godina na Mojkovcu sudarile su se dve vojske, austrougarska i vojska Srba iz Crne Gore. Braneći vojsku iz Srbije koja se povlačila put Albanije, Srbi iz Crne Gore su se junački borili protiv daleko nadmoćnije vojske. Tamo su Srbi dobili svoje Termopile, tamo su Srbi još jednom zaslužili carstvo nebesko.

„Ne bojte se junaci ako krvavi budu badnjaci“, reči su legendarnog serdara Janka Vukotića, junaka koji je na Mojkovcu branio živote i čast Srba. Serdar Janko Vukotić je prvi dan proveo vodeći bitku iz štaba u Kolašinu, a drugi dan na Božić došao je na položaje na Mojkovcu. Vodila se krvava borba za svaku stopu, za svaki kamen, ginuli su brat do brata, otac do sina i svi do jednog su bili heroji. Ti heroji se ničega nisu plašili, a pojam časti i junaštva su digli na najviši mogući nivo.

Srbi su tada pokazali da kleknuti neće i da ima važnijih stvari od života. Pokazali su da život ništa ne vredi ako si  rob, da je život vredan samo ako si slobodan. 

Na nama je da pratimo njihov duh i njihova načela i da ih nikada ne obrukamo. Ima nas još koji ih pamtimo i koji svoje dedove sledimo. 

Večna vam slava i hvala junaci.

(Izvor: SRBIN.INFO / Ilija Vuksanović)

Scroll to top