Nakon svečanog otvaranja Devetog Kustendorfa u Drvengradu na Mokroj Gori i odličnog muzičkog performansa jermenskog benda Reinkarnejšn, drugi festivalski dan počeo je projekcijom filma francuskog sineaste Žaka Odijara "Čitaj mi sa usana".

Retrospektivom velikana" biće predstavljen i rad češkog režisera Františeka Vlačila, ali i njemačkog producenta Karla Baumgartnera. U galeriji Kapor u Drvengradu otvorena je izložba posvećena Baumgartneru. Otvarajući izložbu, reditelj Emir Kusturica istakao je da omaž priređuju sa željom da podsjete na jednog od najznačajnijih producenata evropskog filma devedesetih godina prošlog vijeka. Kusturica smatra da je devedesetih vođena konačna bitka za spas filma, a “jedan od glavnih boraca za film bio je Baumgartner”, o čemu svedoče i izloženi plakati ostvarenja koja je producirao.

 

Јapanac Koki Hasei pobednik Kustendorfa 2009. godine - danas je Stefan. Kršten je u pravoslavnoj crkvi Sv.Sava u Drvengradu na Mokroj gori, a kum mu je bio Emir Kusturica. Uspeh Kokia Haseija koji je svoje prve ozbiljne filmske korake napravio upravo na Kustendorfu, dokaz je da je cilj festivala postignut - prepoznati uspešne mlade reditelje i pružiti im priliku da rade i stvaraju, kaže Kusturica.

Večeras u muzičkom dijelu festivala nastupaju Kolja i grobovlasnici. Već sutra posetioci će moći pratiti novu programsku celinu "Dekolonizovanje filma“ koji dovodi u pitanje dominantne narative o odnosu izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom kontekstu, kao i one o klasnim odnosima unutar zapadnih društava.

 

Scroll to top