Dejtonski sporazum donet 1995. godine stanovništvu koje je tada živelo na teritoriji Bosne i Hercegovine promenio je život iz korena. Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra i njime je Bosna i Hercegovina podeljena na dva dela: muslimansko - hrvatsku federaciju i Republiku Srpsku.

S obzirom da je ovo selo pripalo srpskom entitetu, Muslimani su odlučili da se isele. Snimak koji je postavljen još 2013 godine, predstavlja iskrene, tužne i bolne reakcije Srba i Muslimana u selu Vrhbarje blizu Sokolca u Bosni, koji su odrastalI zajedno, družili se, delili sreću, tugu, uspehe i poraze. Kod njih nikada nije bilo mesta mržnji i zlobi, za njih nije bila bitna vera, već samo da je neko ČOVEK.

 

 

Ova dva čoveka, Suno i Nedjo, prikazana na snimku živela su jedan pored drugog od kada su rođeni, čak 68 godina. '95 godine morali su da se rastanu, a kako kažu nikada se nisu posvađali niti imali ikakvih problema iako je jedan od njih Srbin, a drugi Musliman. Koliko im je to bola nanelo, vidi se u njihovim pogledima i iskrenom zagrljaju. Njihov drhtav glas nije mogao da sakrije tugu koju su osećali jer su smatrali da čine jedan narod, da govore istim jezikom.

 

Za srpske komšije samo reči hvale!

Svi muslimani koji govore na ovom snimku sve najlepše su ispričali o svojim srpskim komšijama ističući da nikada nisu imali nikakve probleme, niti bilo kakve naprijatnosti. Slagali su se, pomagali jedni drugima kao pravi ljudi, ali ipak, morali su da urade onako kako je određeno sporazumom. Napuštali su svoje domove, prijatelje, komšije i otišli da nađu dom na teritoriji koja je tada bila određena kao njihova.

zagrljaj Muslimana i Srbina

 *Foto: Youtube Printscreen

"Svi plačemo, dolaze nam gosti stalno, prate nas i rastajemo se KAO LJUDI....", rekla je baka Zenka. Kako kaže nikada je niko ni popreko nije pogledao od Srba, a ne da joj je nešto loše uradio.

Podsetimo, konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995., kada su sporazum potpisali tadašnji predsednici BiH Alija Izetbegović, Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD-a Vorena Kristofera, a pored njega, glavni američki posrednici su bili Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

(Izvor: SrbijaDanas.com)

Scroll to top