Kršten kao dete, mladi Kragujevčanin, inače ateista, Dejan Dimitrijević, poželeo je da raskrsti sa religijom. Pošto nijedan sveštenik SPC kojem se obratio nije pristao da ga i zvanično “odkrsti”, Dimitrijević je od udruženja Ateisti Srbije dobio “raskrštenicu”, piše Blic.

Ovaj mladić kaže da ne mrzi veru ni religiozne ljude, ali navodi imnogo razloga zbog kojih ne želi da podrži ni jednu veru.

“Smeta mi što sam se prošle godine razboleo da bih shvatio da se bolnice raspadaju zato što nema novca za njih, dok se, sa druge strane, isti nalazi za ogromne betonske krstove od 100.000 evra. Ogorčen sam jer se za lečenje teško obolele dece skupljaju pare putem humanitarnih SMS akcija, dok verske organizacije posle svakog sajma automobila iznova obnavljaju svoju automobilsku flotu. Dakle, za dete obolelo od leukemije nema, snađite se sami, tresite se da li će ili neće biti dovoljno SMS poruka humanih ljudi, a za novi popovski BMW i dvor od 7.500.000 evra ima – uostalom, tako je govorio sam Isus. I za Hram Svetog Save ima. Samo za decu nema”, rekao je Dimitrijević za Blic.

 

On kaže i da je “ogorčen jer pravosuđe misli da je mantija dovoljan štit nekome ko siluje dete, pa je misteriozno nastupila zastarelost u takvim postupcima, jer verske zajednice nemaju problem da odlikuju takve neljude, jer “javnost, ma koliko se pravila, suštinski nije briga za tu silovanu decu, koja se zaborave čim krene nov rijaliti”.

– Ogorčen sam što se sveštenici zapošljavaju u prosveti i u vojsci – u prosveti je mesto prosvetnim radnicima, a vojska valjda treba da se sastoji od vojnika. Velika je sramota da u trenutku u kom čovečanstvo šalje satelite pored Saturna, deca uče antinaučne gluposti da je žena nastala od rebra muškarca, da je čovek preživeo tri dana u utrobi velike ribe ili da je sve što postoji nastalo magično u šest dana – škola je hram znanja, a ne sujeverja i ignorancije, barem bi tako trebalo da bude. Verska nastava treba da ostane tamo gde joj je i mesto: u verskim objektima – kaže Dejan.

Foto: Privatna arhiva

 *Foto: Privatna arhiva

Novopečeni ateista dodaje i da je ogorčen kada se dogode poplave, za šta kaže, čelnici verskih organizacija okrivljuju homoseksualce, Končitu Vurst, mitsku Veliku Vodenu Zmiju i Gospoda Boga.

Dimitrijeviću nije jasno kako “ovom jadnom narodu ne smeta tolika količina nepravde:

– Ogorčen sam mnogo. I ne mislim da u tome ima nešto loše. Zapravo mislim da je to intelektualni imperativ za svaku makar delimično misleću ličnost u našem današnjem društvu, ali ujedno i prvi indikator humanizma i istinske brige za sve ljude i smanjenje njihove patnje, a ne za svešteničku kasu. I zato ne želim da budem deo toga – izričit je Dimitrijević.

 

On dodaje da jeste kršten kao beba, ali da se tada ništa nije pitao.

– Ne želim da se hvalite mojim prisustvom u vašim redovima i da vam time dajem legitimitet. Vi mene ne posedujete. Vi ste jedna neligitimna zaostavština nekih prošlih vremena i pogrešnih odluka. Ja nisam deo vas. Ja sam bolji od vas. Ja verujem u ljude, verujem u sistem koji je bolestan, ali može ozdraviti. Samo se vas treba separatisati – kaže Dejan.


(Izvor: Telegraf.rs / Blic.rs)

Scroll to top