ON je najbolji pronalazač na svetu među srednjoškolcima, vicešampion na Olimpijadi mladih naučnika u Turskoj, državni prvak u plesu, dobitnik više od 40 medalja na takmičenjima iz fizike, matematike, geografije... Kao nagrada za sve što je uradio sa samo 19 godina, Nikoli Tepiću, maturantu Treće beogradske gimnazije stiglo je priznanje i od države - Svetosavska nagrada.

Ovaj nasmejani i skroman mladić, koji pozitivnu energiju širi svuda oko sebe, u razgovoru za "Novosti" kaže da je bilo trenutaka kada je želeo da odustane jer su, mladi i pametni ljudi stavljeni u zapećak.

- U tim momentima, najveća podrška bili su mi roditelji i stariji brat koji su me hrabrili rečima "Samo napred. Možeš ti to" - priča Nikola.

Iako priznaje da nije očekivao Svetosavsku nagradu, kaže da mu daje "vetar u leđa".

 

 

- Zaista je nisam očekivao jer ima toliko uspešnih mladih matematičara, fizičara... - skromno će Nikola. - Kada mi je razredna Jelena Kručičanin, koja je najzaslužnija za sve, javila, nisam verovao. To je zaista velika čast. Mislim da još nisam svestan svega - da sam bio u Vladi Srbije, na sceni Narodnog pozorišta, da mi je publika aplaudirala...

Za ekologiju je počeo da se interesuje od osmog razreda, kada je postao član Regionalnog centra za talente. Pošto živi u Kaluđerici, prvi projekat mu je bio "Uticaj neplanske gradnje na životnu sredinu".

- Bavim se unapređenjem rasta i razvoja biljaka, putem smanjenja navodnjavanja i unosa đubriva u zemljište - objašnjava Nikola. - Obično đubrivo se rastapa u vodi za 20 sekundi, a biljka iskoristi samo mali deo, dok ostatak odlazi u podzemne vode, što dovodi do zagađenja. Moj pronalazak "Inakapuslacija uree - formiranje sporoopuštajućeg đubriva" omogućava rastapanje kapsule u trajanju od najviše 120 sati. Na projektu i pronalasku sam radio deset meseci sa mentorom prof. Borivojem Adnađevićem sa Fakulteta za fizičku hemiju.

I ŠKOLA I PLES - Dok je radio na projektu za koji je nagrađen u Turskoj, i na osnovu kojeg je napravljen pronalazak, Nikola je znao i po 17 sati da bude odsutan. Škola i ples nikad nisu trpeli. Odličan je učenik, svakog dana ima trening od dva-tri sata. - Najvažanija je organizacija i da volite ono što radite - poručuje dobitnik Svetosavske nagrade.

Zainteresovanih u Srbiji za ovaj pronalazak, nažalost, nema. Ali se zato raspituju farmeri iz Holandije. Iako je maturant, Nikola još ne zna šta će upisati. Jedno je sigurno - da će biti tehničke nauke.

- Mogućnost zaposlenja i zarade određuje šta će neko upisati, a ne želje i ljubav prema nečemu - ističe Nikola. - Nažalost, kod nas je sistem pravih vrednosti ugušen, a veličaju se neke mizerne stvari. Postali smo društvo bez kritičkog mišljenja i protiv toga se otvoreno borim.

RODITELjI BAŠ SVE PLAĆAJU

SVE kotizacije za takmičenja i avionske karte plaćaju Nikolini roditelji. Iako pojedine opštine refundiraju troškove, nije naišao na razumevanje na Novom Beogradu, čiji je zvanično stanovnik, iako trenutno živi u Kaluđerici.

- Predsednik opštine Aleksandar Šapić mi je rekao da nema pravnog osnova da se izdvaja novac za te stvari - kaže Nikola. - Obraćao sam se i gradonačelniku koji smatra da ponašanje opštine nije u redu.

INOSTRANSTVO

NIKOLA planira da ode na master studije u inostranstvo i da se zatim vrati u Srbiju. Međutim, kako kaže, ako se ovde nešto ne promeni, iako svoju zemlju voli najviše i ovde mu je najlepše - ponovo će otići.

VREDAN, PAMETAN I SKROMAN

Pohvale stižu sa svih strana.

- Nikola je divan, vaspitan, kulturan, pametan, odgovoran, vredan, a iznad svega skroman mladić - kaže Jelena Kručičanin, profesorka srpskog jezika i književnosti i razredni starešina Nikole Tepića. - Ja sam samo pokrenula, a zasluge za dobijanje Svetosavske nagrade pripadaju samo njemu. Meni je žao što je tako skroman u svemu što radi, jer da nije tako, mnogo bi se više čulo za njega.

(Novosti.rs)

 

Scroll to top