BUGARSKA/GODEČ - U bugarskom Razbojiškom manastiru, nedaleko od grada Godeč, blizu sela Razbojište, na nekoliko kilometara od srpsko-bugarske granice i danas se pričaju legende o boravku Svetog Save u pećinskoj crkvi-isposnici gde je srpski svetitelj, kako tvrde u ovom manastiru, u strogom postu i molitvi proveo 40 dana na putu ka Jerusalimu.

Meštani i monasi kažu da je stupanjem na tu zemlju Sveti Sava osvetio ceo kompleks pa su se u prohujalim vekovima događala mnoga čudotvorna isceljenja i na taj prostor se, od njegovog boravka, gleda kao na sveto mesto.

 

 

Od Savinog boravka ispod stene, na kojoj se nalazi pećinska crkva u kojoj se svetitelj molio, počeo je da izvire izvor lekovite vode.

Monahinja Agnesa, koja je starešina manastira, kaže da se u znak zahvalnosti za činjenicu da je tu boravio, Sveti Sava i danas pominje u svakoj molitvi u manastiru, koji je od tada počeo da raste i da se razvija da bi danas prerastao u čitav kompleks, umesto nekadašnje pećinske crkve isposnice koja se nalazila na steni na veoma nepristupačnom mestu.

Monahinja

*Foto: Tanjug

"Sveti Sava je 1234. godine 40 dana boravio ovde. Tada je ovde bila pećinska crkva isposnica. Nakon boravka ovde otišao je ka Jerusalimu, a legenda kaže da je stupajući na ovo mesto osvetio tadašnju pećinsku crkvu isposnicu i nakon toga je u podnožju stene u kojoj se ona i danas nalazi, poput pečurke počeo da niče manastir", priča monahinja.

Razbojiški manastir

*Foto: Tanjug

Taj manastir, dodaje, i danas, vekovima nakon boravka Svetog Save, raste i razvija se, posećuju ga vernici iz Srbije i Bugarske, a po verovanjima, nakon njegovog boravka, pojavili su se brojni izvori lekovite vode. Dešavala su se, legende kažu, i razna čudesa, isceljenja...

"U znak zahvalnosti što je stupio na ovu zemlju mi i danas u molitvama spominjemo Svetog Savu, što je osvetio svojim boravkom ovaj manastir i ovo mesto i verujemo i da se i on moli za nas i za vas i za sve", kazala je monahinja Agnesa.

 

U manastiru smo zatekli i nekoliko vernika iz Srbije, iz Pirota, koji, kako kažu, rado dolaze da obiđu manastir gde je neizbrisiv trag ostavio jedan od najznačajnijih srpskih svetaca.

Slavica Pavlović, rođena Ivanjčanka, a udata u Pirotu kaže da često dolazi u manastir koji je tridesetak kilometara udaljen od Pirota.

Srđan Tošić,Slavica Pavlović

*Foto: Tanjug

"Često dolazimo ovde, jer nam je ovo mesto jako drago. Glavni razlog je što je ovde boravio Sveti Sava, od čijeg je dolaska u tadašnju pećinsku crkvu koja je bila sakrivena visoko u steni, po priči monahinje i meštana, celo ovo mesto postalo sveto, a voda iz izvora ispod pećinske crkve postala lekovita pa sada dolaze brojni vernici i nevoljnici u potrazi za isceljenjem i izlečenjem”, kaže Pavlovićeva za Tanjug.

Sveti Sava

*Foto: Tanjug

 

(SrbijaDanas.com)

Scroll to top