- Zamišljao sam Džobsov dom kao raj za štrebere: da su zidovi gigantski ekrani osetljivi na dodir, a trpezarijski sto sačinjen od iPada – rekao je novinar „Njujork Tajmsa“ Nik Bilton koji je i obelodanio činjenicu o tome da Džobsova deca ne koriste Ajped.

Stiv Džobs je u svetu proglašen za evanđelistu digitalnog doba, ali verovali ili ne on je u svom domu zabranjivao korišćenje tehnologije, čak i njegovih čuvenih Ajpeda.

PROČITAJTE: Isključujete li kućne aparate tokom GRMLJAVINE? Evo šta smete, a šta ne smete koristiti dok je NEVREME

Novinar  Njujork Tajmsa Nik Bilton, jednom prilikom pitao je Džobsa: „Tvoja deca verovatno mnogo vole Ajped?“ na šta je on odgovorio da ona nikada nisu koristila Ajped. On i njegova supruga su u kući određivali kada i koliko njihova deca smeju da koriste tehnologiju. Zamišljao sam Džobsov dom kao raj za štrebere: da su zidovi gigantski ekrani osetljivi na dodir, a trpezarijski sto sačinjen od Ajpeda, rekao je Bilton. Međutim, članovi porodice više su voleli da se druže i raspravljaju o istoriji i pročitanim knjigama. Oni su sedeli za dugačkim kuhinjskim stolom i razgovarali jedni sa drugima.

 

Zvuči surovo ali zaista je tako, a ovaj trend je naročito popularan kod IT stručnjaka.

U Silicijumskoj dolini je trend da inženjeri i drugi Aj-ti stručnjaci svoju decu štite od lošeg uticaja tehnologije. Oni ih čak šalju u škole gde se ne koriste računari, kao što je Valdorf škola u koju tehnologija ne može ni da primiriše.

„Upoznao sam brojne direktore Aj-ti kompanija koji su mi rekli sličnu stvar: oni veoma striktno ograničavaju korišćenje tehnoloških naprava svojoj deci, najčešće potpuno zabranjujući upotrebu svih uređaja radnim danima, i puštajući ih da ih izuzetno kratko koriste vikendom“ kaže je Bilton.

Kris Andreson, bivši urednik magazina „Vajrd“ (Wired) i sadašnji direktor kompanije 3D Robotiks, otac petoro dece, jednom prilikom objasnio je zašto ljudi koji rade u tehnološkoj industriji drže tehničke naprave podalje od svoje dece:

„Deca optužuju mene i moju ženu da smo fašisti i da smo previše zabrinuti zbog tehnologije i žale se da druga deca nemaju takve zabrane… To je zato što smo lično upoznati sa opasnostima od tehnologije. Video sam takve stvari lično, i ne želim da se to desi mojoj deci. “

Juan Vilijems, osnivače Blogera i Tvitera i njegova žena Sara kažu da umesto Ajpeda, njihova dva dečaka imaju stotine knjiga koje mogu da uzmu i čitaju kad god požele.

Kako roditelji iz sveta informacionih tehnologija određuju pravila upotrebe uređaja?

 

Deca mlađa od deset godina najpodložnija stvaranju zavisnosti, ne smeju da u toku radne nedelje koriste nikakve naprave. Vikendom, kompjutere, telefone i tablete mogu da koriste između pola sata i dva sata. Deca između 10 i 14 godina mogu u toku radne nedelje da koriste kompjutere, ali samo za uzradu domaćih zadataka.

Lesli Gold, osnivač i direktor „Saderland Gold“-a kaže da u njegovoj porodici postoji pravilo zabrane svih ekrana tokom radne nedelje. Ipak, kako deca rastu, tako moraju da im čine neke ustupke, jer im kompjuter sve više treba za učenje.

PROČITAJTE: Ostala je prvo bez muža, a sada i bez DECE: Tragična sudbina majke čiji su sinovi poginuli u blizini porodične kuće u Batajnici (FOTO/VIDEO)

Kada su „pametni“ telefoni u pitanju, većina stručnjaka za tehnologiju ne daje ih dece pre napunjenih četrnaest godina.

„Međutim, jednog pravila pridržavaju se svi: Nema nikakvih ekrana u dečijoj sobi. Nikada. Tačka.“ kaže Kris Anderson.

Ali Partovi, osnivač kompanije ILike i savetnik pri Fejsbuku, kaže da on pravi razliku između „konzumerističkog“ i „kreativnog“ korišćenja tehnologije, i deci dozvoljava samo ovo drugo – stvaranje umetnosti preko računara ili programiranje.

(BalkansPress / Detinjarije.com)

Scroll to top