Šafran – biljka koja oduvek ima neodoljivu i čarobnu moć, biljka u kojoj se kupala i Kleopatra, da bi sačuvala svoje čari, a Aleksandar Veliki njime lečio svoje rane.

Mnogi Iranci veruju da u čistom obliku šafran deluje kao antioksidant, da otklanja potištenost i da je kulinarsko oružje protiv Alchajmerove bolesti, raka i propadanja očiju.

PROČITAJTE: ASTRO EKSPERT OTKRIVA: U 2019. ljude ovog godišta očekuje dobitak na lutriji! Ovo su srećni brojevi i dani za svaki znak

U svetu se godišnje proizvede 225 metričkih tona ovog začina, a samo u Iranu više od četiri petine. Zato se šafran nalazi svuda – u varivima, kebabu, jelima sa povrćem, poslasticama.

 

Često se govori da se šafran plaća istom težinom u zlatu, jer ga je vrlo teško gajiti i sakupljati.

Šafran cveta u jesen i tada se beru cvetovi, oprezno vade jarkocrvene trožile tučkove i suše ih. Za kilogram začin apotrebno je oko sto pedeswet hiljada cvetova.

Dragoceni prah izaziva trgovački rat pun obmana svojstvenih prometu dragog kamenja ili droga: jeftine zamene, razblažena pakovanja, lažne deklaracije. Za budućnost „kulinarskog zlata“, vodi se prava bitka.

 

Međutim, smatra se da ljudi koji koriste lažni začin, ne poznaju suštinski ukus i miris pravog šafrana. Stručnjaci veruju da tako izuzetan proizvod treba da ostane autentičan i čist. Žele da znaju da li je šafran obojen ili mu je dodavana kukuruzna svila.

CENA! Ukidanje finansijskih sankcija prema Iranu smesta je podstaklo ulaganja u šafran. Maloprodajna cena u Evropi može da dostigne i dvadeset hiljada evra za kilogram!

Za Irance postoji samo jedan šafran – onaj koji je proizveden u Iranu (proizvodnja ovog začna delimično se obavlja i u Francuskoj, Španiji, Grčkoj, Makedoniji, Kosovu i Austriji). 

Ubeđeni su da je zahvaljujući specifičnoj kombinaciji sastava zemlje, topografije, klime i vode šafran odgajen u oblasti Korasan u severoistočnom Iranu zaista jedinstven!

Godine 2008. trojica pljačkaša sa automatskim puškama upala su u porodičnu kuću Ferešta Fahre, najpoznatijeg proizvođača ovog čarobnog praha u Teheranu, u nadi da će ukrasti zalihe. Gospođa Tjerselen je ranjena, ali je šafran ostao u Sefu!

- Šafran je mnogo skuplji od kokaina, zato smo prestali da govorimo o njemu. Rekla je gospođa Tjerselen.

PROČITAJTE: "PLATU IMAM 2.500 EVRA, ALI TO NIJE RAJ" Kako se zaista živi u Norveškoj otkrivaju naše dve žene koje žive tamo

Razlog zbog koga je šafran skup jeste delikatna i teška metoda njegovog branja. Naime, za samo 400 grama potrebno je ručno odvajati oko 200.000 vlakana iz 70.000 Crocus Sativa cvetova.

Scroll to top