BalkansPress

Dobro došli!

Gotovo nestvarnim "proizvodima", lutkama Irene Petrović koje izgledaju kao žive bebe, jedine Srpkinje koja se bavi ovim poslom, dive se mnogi.

Višak vremena koji je imala nakon što se preselila u Pariz, ali i usamljenost, jer joj je muž često bio na putu, počela je koristi za pravljenje minijaturnih lutaka od gline.

- Kada sam krenula da vajam minijaturne predmete malo sam istraživala, pa sam probala svašta i videla sam da mi najbolje idu minijatne bebe lutkice od polimer gline. Njih sam radila neko vreme, ali je bilo jako pipljivo i mnogo je vremena trebalo da se uradi jedna takva lutkica. Onda sam saznala za riborn lutke, kupila materijal i obojila svoju prvu bebu. Zatim sam uradila drugu, treću i više nisam prestala da ih pravim – ističe lutkarka Irena Petrović za naš portal.

Riborn lutke

 *Foto: Privatna arhiva

Šta je riboring tehnika - Reč je o tehnici oživljavanja, koja podrazumeva višeslojno farbanje, oslikavanje svake vene, kapilara i crvenila do efekta prave kože, ali i usađivanje kose dlaku po dlaku, što je i presudno za kvalitet svake lutke. Nekada su se ove lutke koristile u svrhu lečenja psihijatrijskih bolesnika, a kasnije i obolelih od Alchajmerove bolesti. Danas su značajan element terapije kod starih, kojima se na taj način vraćaju uspomene na period detinjstva.

 

Naskuplju lutku prodala za 1.250 evra

Svoju prvu lutku prodala je na e-bay-u, a onda još 44 druge. Mesečno uspe da proda od jedne do dve, koliko i uspe da napravi. Cene se kreću od 800 evra, pa naviše, a najskuplju je prodala za 1.250 evra. Na pitanje zašto je tolika cena i zašto ljudi odlučuju da daju toliki novac, ona odgovara:

- Materijal za izradu kvalitetnih lutaka je jako skup, za to izdvajam oko 200 evra. Na to treba dodati 80 sati rada, što znači da ćete za jednu urađenu lutku zaraditi kao da ste radili neki posao i bili plaćeni minimalac. Za naše uslove u Srbiji lutke su veoma skupe, ali u Evropi je malo drugačije. Kao što može da se kupi telefon za 50 evra, ali i za 1000, tako je i sa lutkama. 

Riborn lutke

 *Foto: Privatna arhiva

PROČITAJTE: SRPSKI GENIJE MATIJA NIKOLIĆ (26): Iz revanšizma stvorio uređaj koji će PROMENITI SVET! (FOTO)

Nabori oko očiju i na rukama, proređena kosa, prozirna koža... da nije reč o pravoj bebi zaključili biste samo onda kada biste lutku uzeli u ruke. Interesovanje za njenim skupocenim bebama je veliko, ipak, ona nijednu nije zadržala za sebe.

Riborn lutke

 *Foto: Privatna arhiva

Najveću "muku" joj zadaje kosa - Najteže od svega joj pada usađivanje kose, to je najduži posao. Zamislite koliko dlaka imate na glavi skoro isto toliko puta treba bocnuti iglicom da se dlaka usadi. Za kosu se koriste dlake od lama koje su jako tanke i najsličnije bebinoj kosi.

- Ne znam zašto nisam nijednu zadržala do sad, valjda zato što ih ne kolekcioniram, nikad nisam bila kolekcionar, ali volim da ih pravim.

 

Dva puta joj se desilo da naruče lutku, plate avans i kada lutka bude gotova, odustanu od narudžbine jer nemaju da plate. Ipak, vlasnici njenih dela su najčešće kolekcionari, devojčice žele ove skupocene igračke, ali i starije žene. 

Iako svaka sleća lutka sve realnije izgleda, bude onih dana kada poželi da ostane

Irena Petrović

 *Foto: Privatna arhiva

PROČITAJTE: ODUŠEVILI SRBIJU! Dragomir i Slavko skočili u vodu i spasili životinje: Gazda kuće nije bio tu, spasli smo mu oko 15 ovaca! (FOTO)

- Ima dana kada kažem: "E, još ovu da završim i gotovo, ne radim više lutke". Ipak, već dve godine se bavim ovim hobijem i ne mislim da prestanem.

(BalkansPress / Izvor: SrbijaDanas.com)

Scroll to top