BalkansPress

Dobro došli!

Malo posetilaca koji Hram Svetog Save obilaze svakodnevno zna da se na sedam metara ispod Hrama nalazi velelepna Crkva Svetog kneza i mučenika Lazara. Tu se nalazi i riznica Svetog Save, kao i kripta patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

 

 

Crkva je rađena u vizantijskom stilu, a do nje vodi tridesetak mermernih stepenika. Iako crkva nije još završena, potpuno opravdano smatra se za jednu od najlepših u Evropi.

crkva

Crkva spaja savremeni i tradicionalni stil gradnje. Vernicima će biti dostupna tek kada se svi radovi na njoj završe.

Kamenorezački deo posla za sad je urađen, a slikari su predivno dočarali poučne priče iz Svetog pisma na platnima. Freske se rade tradicionalnom metodom.

crkva  u hramu

Posebno uređen prostor ispod Hrama zauzima kripta predviđena da se u njoj sahranjuju upokojeni patrijarsi Srpske pravoslavne crkve. Uz dozvolu Sinoda SPC tu bi se premestile mošti nekih bivših patrijarha, a među prvima bi to bile mošti patrijarha Varnave.

kripta u crkvi

O ovoj krpiti postoje brojne legende, a jedna od najpoznatijih je da se tokom nacističkog bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, tu sakrilo više hiljada ljudi, iako u njoj ima mesta jedva da stane stotinak njih.

(Izvor: Opanak.rs)

Scroll to top