BalkansPress

Dobro došli!

Iako nalik junačkim legendama, ova priča nije bajka, dvoboj crnogorskog poručnika i samuraja odigrao se davne 1905. godine za vreme Rusko-japanskog rata.

Ruske trupe smestile su se na istoku Mandžurije, jednoj od najplodnijih kineskih regija, naspram japanskih snaga. Iz tabora zemje izlazećeg sunca pojavio se konjanik sa belom zastavom, jedan od čuvenih samuraja, koji je izazvao ruske oficire na dvoboj mačevima. Ovaj stari običaj, da bitku odluče izabrani junaci dve zaraćene strane, poznat je još od antičkih vremena.

 

Kao izabranik ruske strane istupio je visoki, mršavi muškarac - poručnik Aleksandar Lekso Sajičić, 32-godišnji oficir crnogorske dobrovoljačke divizije iz plemena Vasojevića.

Japanski samuraj (Foto: Wikipedia)

 *Japanski samuraj (Foto: Wikipedia)

Zahtevao je da upravo on bude taj koji će se suočiti sa zastrašujućim protivnikom. Bio je poznat po izrazitom junaštvu, poznavanju borilačkih veština i kao izuzetno nadaren jahač.

Izvori kažu da je "zaurlao kao lav" i pustio konja u galop, u susret samuraju koji je izvukao ozloglašenu katanu. Metal je zazvečao ispraćen bolnim krikom.

 

Konjanici su se udaljili jedan od drugog, a onda se odjednom samuraj srušio sa konja na zemlju. Sajičić je odjahao do prvih redova japanske vojske, dostojanstveno se poklonio i vratio svojoj vojsci.

Admiral Roždesvenski lično je čestitao Sajičiću, a na iznenađenje mnogih u pratnji svojih vojnika poklonio mu se i japanski admiral Togo. Sajičić je ovim junačkim delom ušao u legende, pa čak i istorijske udžbenike Rusije i Japana.

(BalkansPress / Izvor: Slavorum.org)

Scroll to top