BalkansPress

Dobro došli!

Ovim člankom želimo da se podsetimo Aleksandra Jablanovića koji je na Vidovdan 2016. godine, posle 17 godina otišao na Košare i najavio da će tamo biti podignuto spomen-obeležje palim srpskim borcima.

PROČITAJTE: “ZNATE LI DA JE DANAS VIDOVDAN, SRBI?!” Pre 18 godina na današnji dan, Milošević je izručen Hagu (VIDEO)

Košare su, kaže on, sramota Evrope koja je bombardovala srpsku vojsku koja se branila od terorista, istih onih koji danas ubijaju po Evropi.

 

Vest da na srpsko-albanskoj granici na Kosovu i Metohiji na karauli Košare jedan Srbin na Vidovdan polaže venac i pali sveće srpskim borcima palim na ovom mestu 98/99. godine kao grom iz vedra neba pogodila je albanske političare, dok su prištinski mediji požurili da ovaj čin okarakterišu kao "provokaciju".

Foto: Printscreen/YouTube

*Foto: Printscreen/YouTube

Aleksandra Jablanovića, koji je položio venac na Košarama, odmah su nazvali "provokatorom". On kaže da je njegova namera bila da polaganjem venca na karauli Košare na Vidovdan oda počast poginulim borcima koji su 82 dana branili i odbranili karaulu, podsećajući da su srpski vojnici na ovom položaju bili izloženi najžešćim napadima tokom rata na Kosmetu 1998. godine i NATO bombardovanja SRJ 1999. godine.

 

Jablanović kaže da je tamo otišao samoinicijativno. Na Košarama, gde je za Srbe inače pristup gotovo pa nemoguć, Jablanović je ostao tačno 82 minuta, upravo onoliko koliko dana je i trajala odbrana Košara.

"Naš sledeći korak biće da tamo sagradimo jedan mauzolej-spomenik za sve borce koji su se borili za Srbiju, a koji su tamo pali. Taj spomenik neka bude svedok jedne herojske borbe i jednog strašnog vremena stradanja najhrabrijih sinova našeg naroda", istakao je Jablanović.

Foto: Printscreen/YouTube

*Foto: Printscreen/YouTube

Do samih Košara se na Vidovdan, kaže, probio kao i svi Srbi pre njega - rešenošću i hrabrošću. Albanci su rekli da na Košare neće više kročiti srpska noga, evo kročila je! Slagali su, kao što lažu da je Kosovo nezavisno - emotivno je svoju posetu Karauli Košare doživeo Jablanović.

Albanci su, inače, nedaleko od karaule Košare već odavno podigli spomen-obeležje pripadnicima OVK koji su učestvovali u ovoj teškoj bici.

Scroll to top