BalkansPress

Dobro došli!

Najveći paradajz u plasteniku Živojina Antića (40) iz Ćuprije dostigao je težinu od 1,64 kilograma, a nijedan nije lakši od kilograma. Za sedam godina, koliko uzgaja domaći jabučar, ovo je najveći komad, jer je pre njega najteži izmereni komad imao kilogram i po. Reč je o sorti staroj tri decenije, koju je uzgajala njegova pokojna baka Milosava.

Uspešan poljoprivrednik hibridnog paradajza po struku može da proizvede oko sedam kilograma, dok Živojin ubere najmanje 10 kilograma. Kvadrat Živojinovog plastenika daje 50 kilograma, a hibridi najviše oko 30 kilograma paradajza.

 

- Možda još neko u Srbiji može da proizvede paradajz ove veličine, ali samo po jedan komad, a svaki moj paradajz je džinovski - ocenjuje Živojin, koji je zaposlen u ćuprijskoj Kafileriji. - Seme sam našao u bakinom ormaru pre petnaestak godina. Nisam baš znao od čega je. Paradajz je i te prve godine bio veliki. Ova sorta može da se uzgaja i kao hibrid, ali mislim da je tajna u isključivo organskom prehranjivanju koje mu mnogo više pogoduje. Najveće primerke čuvam za seme koje svake godine daje ovako velike plodove.

Kako bi bio organski proizvod, Živojin ga isključivo prehranjuje preko korena i prska samo koprivom ili gavezom, koji je bogat kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, cinkom, bakrom, selenom i organskim barijumom, koji je u prirodi teško naći u organskom obliku. Paradajz uglavnom proizvodi za sopstvene potrebe, a manju količinu prodaje onima koji kupuju organske proizvode, ali zato prodaje rasad.

Ovaj mladi poljoprivrednik pre pet godina počeo je da proizvodi i najljuće paprike na svetu. Semenski materijal je dobio od prijatelja iz Indije, a potom je preko interneta sklopio prijateljstva sa proizvođačima širom sveta koji su mu slali semena raznih vrsti ljutih paprika. Godišnje proizvede tonu papričica, takođe na organski način. Najveći je proizvođač ljutih paprika na Balkanu, jer na njegovom imanju raste 58 raznih vrsta. Pod plastenicima ima 1.200, a "na otvorenom" 1.000 struka.

LjUTA I LEKOVITA

Ljute paprike imaju lekovito svojstvo, koje im daje kapsaicin. Prema Skovilovoj skali, kojom se prema količini kapsaicina meri ljutina paprike, domaća paprika prosečno sadrži 30.000 skovila, a maksimalno 80.000 skovila. Živojin proizvodi papriku sa 2,5 miliona skovila.

Scroll to top