BalkansPress

Dobro došli!

Ako vam ćerka redovno prebacuje da mnogo gunđate slobodno sebe potapšite po leđima jer istraživači sa Eseks univerziteta tvrde da obavljate odličan posao u njenom odgajanju.

Bilo da ste majka ili ćerka, verovatno znate koliko težak odnos između dece i roditelja može da bude, ali obradovaće vas vest da svo to vreme koje ste proveli zvocajući svojoj deci nije otišlo uzalud

PROČITAJTE: Devojka je pozvala policiju da naruči picu, operater se prestravio kada je shvatio šta se dešava

Sigurni smo da vas je izluđivalo, ili izluđuje, konstantno zvocanje roditelja koji ne prestaju sa svojim zahtevima da očistite sobu, uradite domaći ili ne ostajete previše napolju. Međutim, sva ta iritantna naređivanja imala su, ili će tek imati, veoma važnu ulogu u oblikovanju vaše budućnosti.

 

Erika Raskon-Ramirez pratila je živote 15.000 devojaka od 2004. do 2010. godine i otkrila da su devojke koje su imale majke sklonije “zvocanju” odrasle u uspešne žene u poređenju sa onima čiji roditelji su bili znatno blaži kada je vaspitavanje u pitanju.

Ćerke koje su majke forsirale da naporno uče češće su uspevale da završe fakultet i procentualno su znatno ređe ostajale trudne u tinejdžerskim danima.

PROČITAJTE: Domaća kisela čorba: Jedna kutlača je dovoljna da se okrepi i očisti telo! (RECEPT)

Međutim, možda najzanimljivija stvar koju je otkrila odnosila se na devojke koje su se redovno suprotstavljale svojim majkama i pravile da ne čuju njihove savete.

– Bez obzira na to koliko se trudimo da ignorišemo savete svojih roditelja, oni na kraju ipak imaju veliki uticaj na nas, zapravo, mnogo veći nego što to možemo da zamislimo – tvrdi Ramirezova.

Zato, sledeći put kada vam ćerka kaže da “uopšte niste kul”, recite joj da ode u svoju sobu i uči, pospremi kuću ili opere zube – možda će je to iznervirati, ali neće proći previše vremena pre nego što shvati da majka ipak najbolje zna.

Scroll to top