BalkansPress

Dobro došli!

Biopreparate koji se koriste u organskoj proizvodnji može napraviti svaki proizvođač na sopstvenom gazdinstvu, uz malo izdvojenog vremena i dobru volju.

Pored čorbe, mecerata i fermentisanog ekstrakta, u organskoj poljoprivredi se upotrebljava i oparak - čaj od biljnog materijala. Oparak se dobija tako što se biljna masa prelije vrelom vodom koja tako potopljena stoji 3-4 sata, a zatim se proceđena primenjuje za suzbijanje bolesti i štetočina. 

Biljke se zatim tretiraju svakih 7-10 dana, a razređenje zavisi od faze razvoja biljne vrste na kojoj se određeni preparat primenjuje kao i od intenziteta napada bolesti.

PROČITAJTE: ZA CVEĆE I BAŠTU: Velika korist od praška za pecivo!

 

Oparak od belog luka: 700 g belog luka prelije se sa 10 l kipuće vode, poklopi se, ostavi da odstoji i procedi. Ovim se tretira zemljište protiv štetočina i uzročnika pepelnice, dok je za prskanje krastavca protiv plamenjače oparak potrebno razrediti u odnosu 1:3.

Oparak od crnog luka: 200 gr suvih listova lukovice preliti sa toplom vodom temperature 40 stepeni Celzijusovih i ostaviti da odstoje 4-5 dana, zatim procediti. Upotrebljava se protiv plesni i plamenjače. Tretira se tri puta u vremenskom intervalu od pet dana. Drugi način: do polovine napuniti kantu ljuskama lukovica i uliti 10 l kipuće vode. Ostaviti da stoji 24 časa nakon čega se procedi i razredi dvostrukom količinom vode. 

Oparak od nadzemnih delova krompira - Potrebno je ubrati 1,2 kg zelenih, mladih, nadzemnih delova biljke krompira, sitno ih iseckati i preliti sa 10 l tople vode. Ostaviti da odstoji 3-4 sata i nakon toga procediti. Za prskanje protiv pauka treba koristiti sveže pripremljen oparak uz dodatak 40 g rastvorenog sapuna.

Oparak od maslačka - Ubrati 300 g korena maslačka (iseckati ga) ili 400 g svežeg lista, preliti sa 10 l tople vode (40 stepni) i ostaviti da odstoji 1-2 sata i na kraju procediti masu. Koristi se za suzbijanje lisnih vaši. Deluje na bolje prilagođavanje biljaka na nepovoljne uslove spoljne sredine.

 

Oparak od kamilice - Čajnu kašiku suvog cveta kamilice preliti sa 1 l kipuće vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti i koristiti za dezinfekciju semena kao i predsetveno tretiranje semena mahunarki. Za sprečavanje truljenja komposta treba razrediti ovaj rastvor u odnosu 1:5 l sa vodom. Poznato je da samo jedna biljka kamilice štiti površinu od jednog metra kvadratnog od pojave zemljišnih štetočina. Kamilica utiče pozitivno na sve biljke, pa je zato treba sejati gde god je to moguće.

Oparak od hajdučke trave - Serija prskanja započinje upravo ovim čajem. Tretiranje se obavlja u punoj vegetaciji kada su listovi biljaka potpuno razvijeni. Čaj od hajdučke trave ima poseban pozitivan učinak na plodove, njihov kvalitet i prinos. 

Soda bikarbona - U dve l vode dodati jednu kap biljnog ulja, kap deterdženta i dve kašičice soda bikarbone. Biljno ulje služi kao fiksator sode, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje sredstva. Primenjuje se kao preventiva protiv pepelnice.

Pored navedenih biopreparata, u organskoj proizvodnji su dozvoljena i neka hemijska sredstva, pa se često kao fungicidi koriste preparati na bazi bakra, na bazi sumpora, bordovska čorba, krečni sumpor itd. Jedan od najznačajnijih elemenata u zaštiti biljaka u organskoj proizvodnji je bakar. Rastvaranjem bakra u vodi, oslobađaju se joni bakra koji su toksični za gljive i bakterije.

 

ČIME PRSKATI

PAUK - Čaj od nadzemnih delova krompira

LISNE VAŠI - Čaj od maslačka, čaj od buvača

GRINjE - Čaj od buvača, macerat duvana

INSEKTI - Čaj od crnog i belog luka, čorba od ploda paprike, macerat od kadifice

LUKOVA MUVA - Fermentisan ekstrakt belog luka 

SOVICA - Macerat duvana, macerat od čička, fermentisan ekstrakt dragoljuba

KUPUSNA MUVA - Čorba pelina, macerat paradajza

KUPUSAR - Čorba od paradajza, macerat od čička

LARVA GUSENICA - Macerat bele rade

LISNE VAŠI - Macerat koprive, fermentisan ekstrakt pelina, fermentisan ekstrakt dragoljuba

KRVAVE VAŠI - Macerat od duvana

NEMATODE - Fermentisan ekstrakt nevena

PLAMENjAČA - Čaj od crnog luka

PLESAN - Čaj od crnog luka

RĐA - Čorba od rastavića

PEPELNICA - Čorba od rastavića, čaj od belog luka

Scroll to top