BalkansPress

Dobro došli!

Sve do nedavno, za brzorastuće drvo u Srbiji – važila je kanadska topola. A onda je, hit u šumskim rasadnicima, postala paulovnija, drvo poreklom iz Kine, sa još bržim rastom. I počela je masovna sadnja širom naše zemlje, ali sa nekvalitetnim sadnicama proizvedenim iz semena i reznica. I šta se desilo? Biljke su počele sporoje da rastu, ali i da se krive!

Stručnjaci su, međutim, brzo reagovali i ustanovili razlog. Odmah su savetovali proizvodnju sadnica paulovnije takozvanim in vitro postupkom u laboratoriji. Takve sadnice su bezvirusne, prve godine po sadnji dostižu visinu od šest metara, a stabla se ne krive. Kloniranjem zadržavaju sve osobine biljke majke, a to su pre svega – brz i prav rast.

 

Osim kvalitetnih sadnica, tri su preduslova za uspešno gajenje paulovnije - PH (kiselost zemlje) iznad 5,5, dobra drenaža zemljišta i osunčanost. Uz to, otporna je na sušu i temperaturna kolebanja (od – 27 do + 40 stepeni Celzijusovih). Naravno, maksimalni učinak će se postići uz navodnjavanje u prve dve godine, kada zahteva i intenzivniju negu. Nakon toga, drvo se osamostali i raste bez ikakvog uplitanja čoveka, što je posebno značajno za sve one koji su zaposleni i nemaju vremena da svake godine zasnivaju novu proizvodnju poljoprivrednih useva.

Očekivani ciklus eksploatacije paulovnije je između osam i deset godina. Nakon prve seče, drvo se obnavlja iz panja. I tako četiri do sedam puta. To nam govori da je odabir kvalitetnog sadnog materijala od krucijalnog značaja, jer se plantaže zasnivaju dugoročno. Finansijska ulaganja su oko 200.000 dinara za 700 sadnica po hektaru. Treba računati i na početne troškove pripreme zemljišta i usadnje, kao i na navodnjavanje u prve dve-tri godine. Ako se zna da se kubni metar građe od paulovnije kotira između 300 i 900 dolara, a da je očekivani prinos svake osme godine po stablu između 0,5 i 0,8 metara kubnih upotrebljive drvne građe, očigledno je da je sadnja ovog drveta itekako isplativa.

Dakle, za početak je bitno da odaberete kvalitetnog dobavljača sadnica, a to ćete najbolje da rešite – proverom. Obiđite ga, tražite reference, neka vam pokažu plantaže zasađene prethodnih godina.

(Novosti.rs)

Scroll to top