S visokim temperaturama mogućnost provetravanja prostorija u stanu ili kući osetno se smanjila, a samim time su svi mirisi postali intenzivniji i neugodniji.

To ćete posebno osetiti na mestima koja su u pravilu zatvorena, kao što je kanta za smeće.

Problem najčešće stvara upravo smeće, pogotovo u domaćinstvima koja ga ne proizvode toliko da bi se iznosilo svaki dan. Zatvoreno u kantu, posebno ako je ispunjeno kvarljivim namirnicama, u roku od 24 sata kanta za smeće može poprimiti gori smrad od javnog toaleta koji se ne čisti. To će, naravno, privući muve i druge neželjene kuhinjske podstanare.

 

Portal Good Housekeeping koji donosi brojne savete vezane uz domaćinstvo, a svoje teorije i proizvode o kojima pišu sami i isprobavaju, otkriva savete kako doskočiti ovom problemu.

Stvar je vrlo jednostavna, treba vam jedan od ova dva proizvoda koji sigurno imate kod kuće - sodu bikarbonu ili pesak za mačji izmet.

Sve što treba da učinite jeste da pospete sodu bikarbonu po dnu kante što će apsorbovati sve neželjene mirise. Ako ste vlasnik mačke, istu stvar učinite s peskom kojim joj punite mesto za nuždu, stručnjaci tvrde da je i ta opcija delotvorna.  

Osim ovog trika savetuju da kanta za smeće nikad ne stoji na direktnom suncu jer toplina ubrzava proces raspadanja i privlači muve, a time i crve. U kantu nikad ne bi trebalo bacati ostatke hrane - ona bi se trebalo izdvajati za reciklažu i prirodno gnojivo čime ćete ne samo doprineti okolini, nego i smanjiti neugodne mirise. Dodaju i da se spoljne kante odmah isperu nakon što ih đubretati isprazne jer ćete tako sprečiti muve da u unutrašnjosti izlegnu jajašca.

Naravno, i kućne kante za smeće treba redovito prati, a za sprečavanje neugodnih mirisa najbolji je antibakterijski sprej.

Scroll to top