BalkansPress

Dobro došli!

U narodu poznat kao sečanj, sečko ili samo prvi mesec u godini, hladan je mesec poznat po praznicima koji se od davnina slave.

Veruje se da će godina biti rodnija što januar bude hladniji i da nije dobro ako vreme u ovom mesecu bude toplo. Tako je i nastala izreka „Hladna januara da te Bog sačuva“.

Smatra se da januarski mraz nagoveštava zdravu godinu, a obilje snega dobar rod. “Nema zime dok ne padne inje”, glasi narodna poslovica. Beli pokrivač štiti korene drveća i žitaricakoje su u to doba godine u fazi bokorenja.

Od vajkada se verovalo da želje i blagoslovi izrečeni u prvom mesecu godine predodređuju šta će se dogoditi u preostalih 11 meseci. Tako se veruje i da se na osnovu vremenskih prilika u januaru može proreći kakvo će biti vreme tokom cele godine: “Januar bez snega – juli bez kiše” ili “Sneg na Vasiljevdan – kiša na Petrovdan”. Tvrdi se da ako je drveće u januaru prekriveno injem, godina će cela biti berićetna. Ako pada sitan sneg, pčele će ubrati puno meda.

Ako zemlju prekrije krupan sneg, leti se mogu očekivati najezde bubamara.

U narodu se smatra da sneg pada kada od bele košulje Gospoda ili anđela otpadaju parčadi tkanine. Prvi sneg, bez obzira u kom mesecu pao, smatra se lekovitim. Ranije su se ljudi njime umivali u nadi da će biti zdravi tokom cele godine.

Roždanik, stari srpski kalendar, za osobe u januarupredviđa ovakvu sudbinu:

Muško – Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9… dana ovog meseca, biće srednjeg stasa, tankog nosa, hitar, ugledan, blage naravi i, ako se posveti nauci, igraće veliku ulogu u svome narodu; – a ko se rodi 2, 4, 6, 8, 10… biće omalen, crnomanjast, gostoljubiv, milostiv, krupna glasa, veseo, nepostojan, lakomislen i slabijeg pamćenja. Ako je brzoplet i ako je čas ovom, a čas onom naklonjen, preporučujemu se strpljenje u jednoj struci, jer ga samo to može sretnim i valjanim učiniti.

Žensko – Biće lepa, smeđa i čistunica. Bolovaće češće od glave. Deca će je više puta ražaliti. Biće dobra i čuvarna gazdarica. Ako preživi 26. godinu, doživeće duboku starost.

Izreka “Udaj se kada je godina nova, on će biti zaljubljen, dobar i iskren,” poštovala se među mladencima prema srpskim običajima.

(BalkansPress / Opanak.rs)

Scroll to top