BalkansPress

Dobro došli!

I dok veliki broj ide linijom manjeg otpora pa za Uskrs kupuju veštačke boje, sve je više onih koji se trude da koriste što manje veštačkih aditiva i na prirodan način postignu isti, ako ne i bolji efekat, a uz to ne moraju da strahuju prilikom konzumiranja. Pročitajte u nastavku kako obojiti jaja prirodnim bojama.

Mnoge porodice već generacijama svakog Vaskrsa prvo skupe veću količinu ljuske crvenog luka,a potom na Veliku subotu biraju travke u vrtovima kako bi ukrasili i obojili jaja. Na taj način postići ćete smećkasto-crvenu boju ljuske, a uz druge vrste povrća, začine, ali i čajeve, možete da dobijete još pregršt boja.

Da jaja tokom pripreme ne bi pucala, izvadite ih ranije iz frižidera kako bi poprimila sobnu temperaturu, potom ih operite i stavite u hladnu vodu u koju ste dodali malo soli. Ako želite da boja bude izražajnija, ostavite ih potopljene preko noći, ali u frižideru.

 

Pre bojenja možete da ih iscrtate pastelama, pa će na tim delovima ostati svetlija, a sve to odlična je zabava za najmlađe. Ukoliko vam se ne skupljaju travke, uvek možete obmotati jajaobičnim elastičnim gumicama, koje ćete skinuti nakon bojenja. Nakon što se jaja ohlade obavezno ih premažite uljem za sjaj.

PROČITAJTE: MUKA MNOGIH DOMAĆICA: Da vam jaja ne puknu tokom kuvanja treba da URADITE OVO...

Sirće se dodaje kao učvršćivač boje - ako bojite crvenim lukomili začinima, dodajte ga, ali ne i ako bojite povrće i voćem jer će boju pretvoriti u sivu ili smeđu. Na litar vode idu dve kašičice sirćeta.

Smeđe-crvena boja - ljusku crvenog luka stavite u vodu i kuvajte sve dok ona ne promeni boju i potamni. Jaja ukrasite ubranim listovima razne trave ili elastičnim gumicama, stavite u izrezanu najlonsku čarapu pa između dva jaja zavežite. Stavite ih da se kuvaju desetak minuta.

*Foto: Profimedia

PROČITAJTE: Kako da izbelite jaja, da budu savršena za farbanje i ukrašavanje (VIDEO)

JARKOŽUTA - uz pomoć rukavica stavite tri kašičice kurkume ili šafrana u prahu u litru vode pa dodajte dve kašičice belog sirćeta.

*Foto: Profimedia

Narandžasta - pet kašičica slatke crvene paprike i dve kašičice belog sirćeta stavite u litru vode.

Crvena - koristite konzervisane višnje i sok od višanja, dok za tamnocrvenu, umesto vode, u sok od brusnica stavite cveklu.

 

Ružičasta - oko 800 grama iseckane cvekle stavite u vruću vodu. Iako će na početku izgledati tamnosmeđe, kada se osuše, jaja će dobiti nežnu ružičastu boju.

Plava - 600 grama naseckanog ljubičastog kupusa dodajte u vruću vodu. Za svetliju boju držite jaja oko pola sata, a ako želite intenzivniju boju, ostavite ih u frižideru preko noći.

*Foto: Profimedia

Svetlozelena - u pola litre vode kuvajte dve šake lavandinih cvetova ili pakovanje zelenog čaja s dva puta manjom količinom mlevenih listova kadulje.

Zelena - 100 grama listova spanaća i smrznutih borovnica usitnite u blenderu i dodajte litar soka od borovnice. Nakon što ste prokuvali i procedili dodajte dve kašičice kurkume u prahu.

Sivosrebrna - 800 mililitara obične vode pomešajte s 800 grama smrznutih borovnica. Pustite da se borovnice u vodi u potpunosti odmrznu i dođu na sobnu temperaturu, pa ih procedite. U to stavite jaja i ostavite u frižideru preko noći.

Ljubičasta - prokuvajte sušene borovnice u 250 mililitara vode. Pravilo je sledeće - što više borovnica, to će boja biti intenzivnija.

Smeđa - dve kašičice mlevene kafe pomešajte s 300 mililitara vrlo jake hladne ili vruće kafe pa dodajte dve kašičice belog sirćeta.

*Foto: Profimedia

Ako želite, možete bojiti jaja i čajem tako da četiri vrećice i kašičicu sirćeta stavite u šoljicu, prelijete vrućom vodom i ostavite deset minuta. Tvrdo, već skuvano i još vruće jaje potom stavite u šoljicu s čajem i ostavite 15 do 20 minuta da poprimi boju.

Sa zelenim čajem dobićete žuta jaja, siva ako koristite čaj od šipka, dok od crnog čaja možete dobiti narandžastožuta jaja.

Scroll to top