Među najpristupačnijim izloženim projektima na Međunarodnom sajmu građevinarstva u Beogradu, bile su montažne kuće.

Kuća za četvoročlanu porodicu, po principu „ključ u ruke“, može da se dobije za 25.000 evra, a u sivoj zoni za 180-200 evra po kvadratu.

– Montažne kuće su česte u svetu. A i kod nas postaju sve popularnije. Jeftine, tople, ekološke i useljive kroz samo nekoliko dana, a vek materijala koji koristimo je 100 godina – objasnio je jedan građevinac.

 

Proizvođači ističu i da su montažne kuće mnogo fleksibilnije od zidanih, te im zemljotresi, olujni vetrovi i poplave ne mogu ništa.

– Ljudi čije su kuće pre poplavljene, najbrže su rešili taj problem. Tokom poplava u Obrenovcu voda nije odnela nijedan montažni objekat – rekli su u jednom preduzeću, dok su u drugom objasnili da koriste negorivi materijal, kako se u slučaju požara kuća ne bi urušila.

 

Proizvođači kažu da popularnost ovih kuća raste jer mlađe generacije sve češće žele da njihovi domovi nose njihov lični pečat, pa uz tipske kuće imaju i opciju „po želji kupca“.

– Naša arhitektkinja je tu da osmisli kuće u skladu sa idejama vlasnika. Nedavno je klijent hteo da mu samo jedna strana kuće bude zidana, a preostale tri u staklu, da sam izabere pločice i raspored prostorija i mi smo mu u svemu izašli u susret – ponosni su u jednoj firmi.

Scroll to top