BalkansPress

Dobro došli!

Dvadesettrogodišnja Ivana Rošulj iz Stajićeva kod Zrenjanina nastradala je, kako se sumnja od strujnog udara u kupatilu porodične kuće, a pravi uzrok smrzi biće poznat nakon obdukcije.

Međutim, sumnja se da je uzrok tragedije neispravne intalacije, konkretno bojler.

PROČITAJTE: DETALJI UŽASNE SMRTI U KUPATILU: Ivana je ušla da se istušira, a onda je majka čula jak udarac!

Poznato je da među Srbima vlada strah od bojlera, pa često možemo da čujemo opomene da isključimo bojler kada se tuširamo. Ovaj strah nije neopravdan, tvrde stručnjaci.

Poznato je da bojler može, u slučaju eksplozije, teško da vas povredi ili ubije.

 

Prema rečima stručnjaka, bojler najčešće eksplodira usled neispravnosti. Onaj koji je ispravan i pravilno održavan nikada neće eksplodirati, čak i ako se ne održava u besprekornom stanju, budući da ima tri vrste zaštite. Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost.

Dalje se navodi, da u slučaju nekontrolisanog grejanja vode, koje se može prepoznati po zujanju i ključanju vode, koje se čuje iz bojlera, prvo što treba da uradite je da prekinete dovod struje, ukoliko i na termometru vidite previsoku temperaturu, pod uslovom da je i on tačan.

Struju možete da isključite i preko prekidaču koji napaja bojler. U slučaju da takvog prekidača nema isključite osigurač na koji je povezan bojler.

*Ivana Rošulj / Foto: Privatna Arhiva

S obzirom na to da je bojler sud pod pritiskom i naponom u kom ima vode, savetuje se da ga isključujete dok se kupate ili tuširate.

Ukoliko je bojler potpuno ispravan i ukoliko je uzemljenje dobro urađeno, onda je savršeno bezbedno ostaviti bojler uključen. Stručnjaci navode da do strujnog udara dolazi ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje.

PROČITAJTE: UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Novi snimak BRUTALNE LIKVIDACIJE na Banovom Brdu sa bezbednosne kamere!

Kad se vrši tehnički prijem zgrade ili kuće, praksa je da se uvek posebnim uređajima kontroliše uzemljenje. Ako je uzemljenje dobro, kad grejač probije masu, izbiju osigurač ili sklopka i onda dolazi do nestanka struje u bojleru.

Ipak, stručnjaci savetujuju da se uvek, bez obzira na to da li je uzemljenje dobro ili ne, bojler ugasi pre ulaska u kadu!

Scroll to top