Čak sedam od 15 testiranih plastičnih proizvoda za najmlađe sadrži opasne supstance ftalate, koji uništavaju endokrini i reproduktivni sistem.

PROČITAJTE: SNALAŽLJIVI TATA: Smislio je način da mu deca odmah odgovore na poruku

Skoro svaka druga plastična igračaka na tržištu Srbije sadrži toksične supstance - ftalate, koji izazivaju poremećaje rada endokrinog sistema i štetno utiču na plodnost i na plod, alarmantni su rezultati analize Alternative za bezbednije hemikalije - ALHem.

 

Njihovo istraživanje pokazalo je da čak sedam od 15 testiranih plastičnih igračaka i predmeta za negu dece sadrži ftalate, za koje je propisana zabrana prisustva u koncentraciji iznad 0,1 odsto. U ispitivanim uzorcima su, međutim, izmerene koncentracije od 0,5 do 31,5 odsto, što je i do 300 puta više od dozvoljenog. Analizirani predmeti namenjeni deci kupljeni su u prodavnicama azijske robe široke potrošnje, kao i u specijalizovanim prodavnicama za prodaju igračaka.

*FOTO: ALHEM

-ALHem je o dobijenim rezultatima odmah obavestio Ministarstvo zdravlja i podneo zahtev za vanredni inspekcijski nadzor ovih predmeta, ali odgovora nadležnih institucija i dva meseca nakon prosleđenog zahteva nema. Reč je o igračkama sa kojima deca svakodnevno dolaze u kontakt tako što ih dodiruju, igraju se njima ili ih stavljaju u usta.

 

Zato smatramo da Ministarstvo zdravlja mora da pojača inspekcijski nadzor igračaka, i to ne samo prilikom uvoza već i tokom unutrašnjeg prometa. Trgovci igračkama su dužni da u promet stavljaju samo igračke koje su ispunile sve propisane bezbednosne mere - upozorava Jasminka Ranđelović iz ALHEma.

*FOTO: ALHEM

*FOTO: ALHEM

Ona dodaje da je analiza sadržaja deklaracija i etiketa na kupljenim predmetima pokazala da bi svega 30 odsto igračaka ispunilo uslove iz propisa predloženih novim zakonom, koji je u skupštinskoj proceduri, dok trenutno važeći propisi ne definišu način deklarisanja igračaka. Ispravne deklaracije imale su igračke kupljene u prodavnicama poznatih proizvođača i registrovanih robnih marki.

*FOTO: ALHEM

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

IGRAČKE POVUČENE I UNIŠTENE

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je sanitarna inspekcija obavila vanredni nadzor i kontrolu. Od 51 uzetog uzorka utvrđeno je da je 35 igračaka zdravstveno neispravno zbog povećanog sadržaja ftalata. Naređeno je uništenje 2.882 komada zdravstveno neispravnih igračaka, koje su povučene iz prometa i uništene. Uvoznicima je takođe naređeno da zdravstveno neispravne igračke stave van prometa, te su oni odmah povukli i uništili 948 komada različitih plastičnih igračaka.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top