Kada su jaja hladna onda češće pucaju u kontaktu sa toplom vodom, zato za početak izbegavajte da ih čuvate u frižideru pre farbanja. Neka budu na sobnoj temperaturi pre nego ih stavite u vodu i spremate za kuvanje.

Jaja pucaju zato što se gasovi kojima su ispunjena šire i vrše pritisak na ljusku. Potopite jaja u vruću vodu ako vam je mnogo da čekate da se sama ugreju. Potrebno je i to da jaja budu malo starija jer sveža jaja češće pucaju.

PROČITAJTE: Uz pomoć margarina do mermernog izgleda: Najlepša tehnika za farbanje vaskršnjih jaja! (VIDEO)

Ukoliko želite, možete na jednom kraju jajeta probušiti ljusku špenadlom ili iglom i tako ispustiti gas koji se nalazi ispod površine ljuske i sprečiti pucanje jajeta.

Stavite jaja u šerpicu ili dublji sud za kuvanje. Stavite jaja veoma nežno i nemojte da pretrpavate jaja u posudi. Ukoliko pokušavate da skuvate mnogo jaja u isto vreme mogu da se polome udarajući jedni o druge.

 

Svežinu jaja pre kuvanja proverićete tako što ćete jaja staviti u posudu sa slanom vodom. Ukoliko jaje potone na dno onda je sveže, a ako ostane na površini onda je bolje da ga ne jedete. 

Napunite posudu sa najmanje 3 cm vode i nemojte da prelivate jaja skroz vodom. Dodajte pola kašičice soli u vodu u kojoj će se jaja kuvati. Slana voda pomoći će da se belance lepo skuva i to mnogo brže nego obično. So će sprečiti mikropukotine i tako sačuvati vaša jaja.

PROČITAJTE: Kako da izbelite jaja, da budu savršena za farbanje i ukrašavanje (VIDEO)

Nikada nemojte da stavljate jaja direktno u vrelu kipuću vodu. Izlaganjem hladnih jaja vreloj vodi ona će sigurno popucati. Možete dodati i malo sirćeta u vodu pre nego ona provri. Sirće uspite i ako primetite da je neko jaje napuklo i tako sprečite dalj ecurenje belanca. Nemojte samo da preterujete jer n eželite da vam jaja mirišu kao sirće.


*Foto: Thinkstock

Jaja kuvajte na srednjoj vatri, kako jaja ne bi popucala kada se temperatura mnogo promeni. Poklopite posudu i ostavite jaja neko vreme. Kada voda provri isključite šporet. Sklonite jaja sa vatre tri minuta pošto ste isključili šporet ako želite rovita jaja, srednje su skuvana ona koja sklonite 5 do 7 minuta pošto voda provri, a za tvrdo kuvana sklonite iz posle 9 do 12 minuta.

PROČITAJTE: Ruski epidemiolog izneo NOVA SAZNANJA o koroni: Prenosi se na rastojanju do 4 metra, u vazduhu ostaje...

Pripremite činiju sa hladnom vodom i ledom. Sipajte u vodu pola kašičice soli i dodajte led kako biste spustili temperaturu. Kada se jaja skuvaju stavite ih lagano u ladnu vodu.

Jaja odmah servirajte ili ih držite u frižideru 20 do 30 minuta kako bi se njihova ljuska opustila. Obavezno ih pojedite istog dana kada ste ih oljuštili jer jaja bez ljuske smeju da stoje samo 24 sata. U ljusci ih možete čuvati i duže.

Scroll to top