Donosimo vam najefektivnije metode uklanjanja moljaca iz kuće.

Ovaj sivi leptir odlaže jaja iz kojih se izležu larve. Ove sićušne gusenice bukvalno proždiru brašno, žitarice, sušeno voće. Mogu se naći i u suvom bilju (stari čajevi), a kada dođu do garderobe, moljci je bukvalno uništavaju.

PROČITAJTE: ŠTA GOSTI PRVO PRIMETE KADA DOĐU KOD VAS: Koliko god se trudili da sredite kuću, TO im neće promaći!

Evo kako se možete rešiti moljaca:

 

Očistite ormar

Ključno je proterati ove napasnike iz doma i naći im stanište. Zbog toga pretresite garderober i izvucite vunene džempere i proverite da li se u njima nalazi gnezdo ovih insekata. 

Potrebno je prebrisati ormare sa krpom skvašenom u rastvoru sapuna. Sve stvari izvaditi iz ormara, prebrisati ormare, a stvari istresti na prozoru. Krzneni kaput, zimsku jaknu i džempere od vune, obavezno izložite jakim sunčevim zracima.

Garderobu uvek dobro operite, pa osušite i tek onda složite i vratite u ormar. Moljci će po nekad da uđu u vaš oramr preko već nošenih, pa vraćenih stvari.

Ako u ormar odlažete jakne i kapute, obavezno ih prvo umotajte u foliju pa ih vratite u garderober.

*foto: Shutterstock

Očistite kuhinju

Ako u kuhinji primetite sićušne leptiriće, a u pahuljicama i žitaricama crve, čestitamo - dobili ste moljce!

Uklanjanje moljaca iz kuhinje nije teško. Samo treba da izdvojite sve žitarice, suve pečurke, brašno, čajeve, sušeno voće, začine i proverite da li su ih napali moljci...

Kuhinjske ormare prebrišite krpom skvašenom u sirćetu, pa ih temeljno osušite i provetrite. A začinsko bilje, žitarice i pečurke, čuvajte u frižideru. 

Žitarice možete dobro poklopiti pa pored njih na policu staviti čen belog luka.

Pripremite rastvor od : pola litra vode, 1 male kašičice rakije, 2 kašike ulja čajevca. Obrišite ormare ovim rastvorom iznutra i spolja. 

Zatim, radi sigurnosti na unutrašnju stranu ormara možete da stavite klopku za moljce.

 

Šta sve uništava moljce?

Naftalin:

Ranije su ljudi stvari natapali u naftalin kako bi uništili moljce. Preporuka je da se tablete naftalina stave u džepove kaputa i krznenih jakni.

Kora od pomorandže

Koru od citrusa stavite u kuhinjske ormare, a moljci će pobeći glavom bez obzira.

Lavanda

Prednost je dobar miris i sigurnost za  respiratorni sistem. Lavanda se može staviti u vazu u kuću. Takođe se stavlja u kesu sa rupama i odlaže se u ormare.

Geranijum

Moljac ne podnosi miris geranijuma. Suvi cvet ili list odložite u ormar i ne boj te se ovih štetočina.

Sapun

Koristite sapun jakog mirisa. Otvorite pakovanje pa ostavite u ormar.

Esencijalna ulja 

Jak miris aromatičnih ulja oteraće moljce iz vaše kuće.

Sirće i beli luk

Vinsko sirće i beli luk imaju jak miris koji tera moljce iz kuhinje. Na police unutar kuhinjskih ormara stavite beli luk, a po nekad ih prebrišite rastvorom od sirćeta.

Kao što vidite, moljce nije teško isterati iz kuće. Sve što treba da uradite je da u garderober stavite biljke jakih mirisa. Moljci ne podnose jake mirise i od njih uvek beže.

(Izvor: Stil.kurir.rs)

Scroll to top