BalkansPress

Dobro došli!

Donosimo vam najefektivnije metode uklanjanja moljaca iz kuće.

Ovaj sivi leptir odlaže jaja iz kojih se izležu larve. Ove sićušne gusenice bukvalno proždiru brašno, žitarice, sušeno voće. Mogu se naći i u suvom bilju (stari čajevi), a kada dođu do garderobe, moljci je bukvalno uništavaju.

Evo kako se možete rešiti moljaca:

 

Očistite ormar

Ključno je proterati ove napasnike iz doma i naći im stanište. Zbog toga pretresite garderober i izvucite vunene džempere i proverite da li se u njima nalazi gnezdo ovih insekata. 

Potrebno je prebrisati ormare sa krpom skvašenom u rastvoru sapuna. Sve stvari izvaditi iz ormara, prebrisati ormare, a stvari istresti na prozoru. Krzneni kaput, zimsku jaknu i džempere od vune, obavezno izložite jakim sunčevim zracima.

Garderobu uvek dobro operite, pa osušite i tek onda složite i vratite u ormar. Moljci će po nekad da uđu u vaš oramr preko već nošenih, pa vraćenih stvari.

Ako u ormar odlažete jakne i kapute, obavezno ih prvo umotajte u foliju pa ih vratite u garderober.

*foto: Shutterstock

Očistite kuhinju

Ako u kuhinji primetite sićušne leptiriće, a u pahuljicama i žitaricama crve, čestitamo - dobili ste moljce!

Uklanjanje moljaca iz kuhinje nije teško. Samo treba da izdvojite sve žitarice, suve pečurke, brašno, čajeve, sušeno voće, začine i proverite da li su ih napali moljci...

Kuhinjske ormare prebrišite krpom skvašenom u sirćetu, pa ih temeljno osušite i provetrite. A začinsko bilje, žitarice i pečurke, čuvajte u frižideru. 

Žitarice možete dobro poklopiti pa pored njih na policu staviti čen belog luka.

Pripremite rastvor od : pola litra vode, 1 male kašičice rakije, 2 kašike ulja čajevca. Obrišite ormare ovim rastvorom iznutra i spolja. 

Zatim, radi sigurnosti na unutrašnju stranu ormara možete da stavite klopku za moljce.

 

Šta sve uništava moljce?

Naftalin:

Ranije su ljudi stvari natapali u naftalin kako bi uništili moljce. Preporuka je da se tablete naftalina stave u džepove kaputa i krznenih jakni.

Kora od pomorandže

Koru od citrusa stavite u kuhinjske ormare, a moljci će pobeći glavom bez obzira.

Lavanda

Prednost je dobar miris i sigurnost za  respiratorni sistem. Lavanda se može staviti u vazu u kuću. Takođe se stavlja u kesu sa rupama i odlaže se u ormare.

Geranijum

Moljac ne podnosi miris geranijuma. Suvi cvet ili list odložite u ormar i ne boj te se ovih štetočina.

Sapun

Koristite sapun jakog mirisa. Otvorite pakovanje pa ostavite u ormar.

Esencijalna ulja 

Jak miris aromatičnih ulja oteraće moljce iz vaše kuće.

Sirće i beli luk

Vinsko sirće i beli luk imaju jak miris koji tera moljce iz kuhinje. Na police unutar kuhinjskih ormara stavite beli luk, a po nekad ih prebrišite rastvorom od sirćeta.

Kao što vidite, moljce nije teško isterati iz kuće. Sve što treba da uradite je da u garderober stavite biljke jakih mirisa. Moljci ne podnose jake mirise i od njih uvek beže.

(BalkansPress / Izvor: Stil.kurir.rs)

Scroll to top