BalkansPress

Dobro došli!

Dve američke istraživačke grupe otkrile su u skoro 300 slučajeva alarmantne nuspojave infekcije korona virusom kod dece.

U pitanju je, kako izveštava statnews.com, stanje po imenu multisistemski inflamantorni sindrom (MIS-C). Već se o tom sindromu pisalo, ali sada su istraživači dublje istražili kako ovaj sindrom utiče na decu.

PROČITAJTE: Zašto neki ZARAŽENI KOVIDOM-19 nemaju ni simptome, a neki se BORE ZA ŽIVOT: Stručnjaci tvrde da je KLJUČ u ovoj stvari!

Studije koje su objavljene u New England Journal of Medicine opisuju da deca koja obole od ovog sindroma razviju ozbiljne upale u nekoliko organa, uglavnom dve do četiri nedelje nakon infekcije korona virusom, a većina dece je prethodno bila potpuno zdrava.

 

Statistika ovih slučajeva kaže da je 80 odsto dece moralo da bude smešteno na intenzivnu negu, 20 odsto je moralo na respirator a dva odsto je preminulo. U drugoj studiji su procenti slični.

 

U obe studije zaključeno je da je većina dece razvilo kardiovaskularne probleme, kao i ugruške u krvi a mnogi su imali i gastrološke probleme i osipe na koži. Edrijen Rendolf, lekar u dečjoj bolnici u Bostonu i autor jedne od studija napominje da su za svrhe istraživanja uzeti slučajevi teško bolesne dece i da ukupno gledano, deca bolje podnose korona virus od odraslih.

PROČITAJTE: Dr Nestorović: "Ovo je nova vrsta korone jer ide na mlade, nikada nisam video da repiratorni virus NAPADA TESTISE"

Maniš Patel iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti apeluje na roditelje da obrate pažnju na simptome kod dece koja su se nedavno zarazila Kovidom-19, posebno na temperaturu i osip.

Scroll to top