BalkansPress

Dobro došli!

Jorgovan, najlepši prolećni grm, može da se gaji i u saksiji ukoliko ima odgovarajuću negu. To, pre svega, znači - zalivanje i prihranjivanje.

Ovaj ljubičasti ili beli žbun pripada porodici maslina. Poreklom je iz Turske, a pošto broji 25 vrsta i 4.000 sorti može da se pronađe grm za sve klimatske uslove. Inače, drvo jorgovana koristi se za pravljenje pištaljki.

Većina jorgovana raste u bašti, ali poneki žbun može i u saksiji odgovarajuće veličine. Ova biljka je zahvalna i prilagođava rast korena raspoloživom prostoru. Kada je prostor ograničen saksijom, ova biljka raste sporije i kompaktnije, pa može da se gaji i kao bonsai. Ukoliko se gaji u saksiji, jorgovan svake godine u proleće treba presaditi u za broj veću posudu i dodati novu, svežu zemlju bogatu hranljivim materijama.

 

Kada su dani sunčani jorgovan se zaliva nekoliko puta nedeljno, a tokom leta svakodnevno. Za ukrasne žbunove u saksiji najvažnije je prihranjivanje, pa prilikom presađivanja u zemlju treba dodati đubrivo sa produženim dejstvom. Druga mogućnost je da se leti jednom nedeljno prihranjuje tečnim đubrivom sa trenutnim dejstvom. 

Jorgovan je veoma otporna baštenska biljka koja zahteva malo nege. Odgovara mu malo prostora, na sunčanom ili polusenovitom mestu. Cvetovi su ljubičaste ili bele, ali postoje i sorte od krem-bele do žute i narandžaste boje. Najveći broj oplemenjenih sorti ima višestruko ispunjen cvet u bogatoj cvasti veoma snažnog mirisa. Ukoliko slabo cveta, to je znak da u zemlji ima previše azota. Da bi se podstaklo cvetanje treba ga u proleće prihraniti đubrivom bogatim fosforom.

 

Neorezani jorgovani cvetaju svake godine, a ukoliko je potrebno da se oreže, najbolje je to uraditi posle cvetanja, pre nego što se formiraju pupoljci za naredno proleće. Precvetale cvetove jorgovana treba redovno uklanjati da bi se sprečilo stvaranje semena. Posle cvetanja treba uklanjati ocvale listove, jer se na taj način podstiče grananje. Treba odrezati i suve grane i one koje rastu prema središtu grma.

Uvek se uklanja samo trećina grana, jer će se na novim granama cvetovi pojaviti tek posle tri-četiri godine.

PRESAĐIVANjE U PROLEĆE

Mlad jorgovan lako podnosi presađivanje u proleće. Najbolje vreme za zakorenjavanje je od marta do juna. Treba birati reznice dugačke najmanje 20 centimetara sa nekoliko listova. Reznice se na donjem kraju odseku ispod kolenca, jer se iz njih stvara koren. Najjednostavnije je da se reznica umoči u hormon za zakorenjavanje i stavi u mešavinu peska i zemlje. Prekrije se najlonom i stavi na toplo mesto, sa dosta sunčeve svetlosti i svakodnevno provetrava. Reznice se zalivaju mlakom vodom, ali zemlja ne sme da bude previše vlažna.

Scroll to top