Deci uvek na pamet padaju različite ideje, a odrasli ih uvek u bilo kakvoj nameripokušavaju da zaustave, piše portal Big Think.

Kao što kaže poznati astrofizičar Neil deGrase Tajson: "Čitavu prvu godinu detetovog života, pokušavamo da ga naučimo da hoda i govori, a ostatak života ga teramo da sedi i ćuti."

 

 

To je velika greška koju ne smeju činiti roditelji koji se pitaju kako da kod deteta podstaknu interes za naukom. Deca su prirodno znatiželjna, pa ih samo treba pustiti da budu to što jesu. Pustite dete da traga i analizira delove biljaka, igra se sa lomljivim jajetom ili zaviruje ispod nekog kamena.

Ključna stvar ako želite odgojiti naučnika, kaže Tajson, je da podstičete njegovu prirodnu znatiželju, a ne da ga učite kako da je obuzdava.

"Pomozite detetu da istraži svet!"

Šta biste konkretno mogli da uradite kako biste podstakli interes deteta?

"Ako imate dvogled, bez ikakvog posebnog komentara ga samo ostavite na nekom detetu dostupnom mestu i gledajte kako se njemu ili njoj proširuju horizonti. Ako želite isprobati i drugi smer, pokušajte sa lupom."

I sam Neil deGrase Tajson zainteresovao se za svemir jer se kao jedanestogodišnji dečak igrao sa dvogledom. Iz svog doma u Bronksu gledao je prvo okolne zgrade, a onda durbin okrenuo prema noćnom nebu, mesecu, zvezdama i, s vremenom, prema svojoj uspešnoj karijeri.

(Izvor: Jutarnji.hr)

Scroll to top