BalkansPress

Dobro došli!

Jedna od najzahvalnijih i najizdržljivijih cvetnica je muškatla. Naučnici su ustanovili da ukoliko imate bar jednu pelargoniju u stanu, to pomaže kod nesanice i glavobolje. Svaki cvet ima svoju simboliku, a simbolika muškatle je da donosi sreću.

Ime joj potiče od grčke reči 'pelargos', što znači roda, s obzirom na sličnost kljuna ploda i kljuna rode.

Najpopularnije cvetnice u Srbiji veoma su izdržljive i lake za održavanje, ali da bi od proleća do jeseni njihovi bujni cvetovi krasili balkon, na početku sezone im je potrebna nega.

 

Muškatle vole svetlo, ali ne i da budu izložene podnevnom i jarkom suncu. Treba znati da je idealna temperatura za muškatle od 10 do 27 stepeni, pa ih zimi treba čuvati u hodniku, a leti na severnom balkonu.

Poželjno je da se muškatle gaje u manjim saksijama, jer će se tako zemlja lakše sušiti između dva zalivanja, a biljka bujnije cvetati. Najčešća razlog zašto ne cvetaju je što nisu orezane početkom proleća.

Dakle, trećina stabla treba da se oreže, a muškatle dobro zaliju. Posle dve-tri nedelje treba ih presaditi u svežu zemlju. Postepeno ih treba sve češće i obilnije zalivati i prihranjivati.

Muškatle se sade u mešavinu zemlje i tresetnog supstrata u krupnim granulama. Zemlju ne treba previše pritiskati, jer muškatli prija rastresita podloga u kojoj cirkuliše vazduh. Posle sađenja muškatla se dve nedelje zaliva samo vodom, pa tek onda treba dodavati tečno đubrivo. Dok cveta, muškatlu treba zalivati nekoliko puta nedeljno specijalnim rastvorom za ove biljke. Muškatle nikada ne treba prihranjivati i prskati preko listova, jer se to ne radi ni kod jedne biljke čiji listovi imaju dlačice!

Jednostavno se razmnožavaju reznicama koje se uzimaju od zdravih, sočnih biljaka, a to je najbolje raditi u leto. Reznice ožile kada se stave u peščani kompost koji je umereno vlažan.

Scroll to top