BalkansPress

Dobro došli!

Lovor leti redovno treba prskati da bi ostao lep, svež i širio oko sebe miris.

Ovu drvenastu biljku treba redovno zalivati, a da bi bio što bujniji dobro je koristiti i prihranu. Ovo je zimzelena biljka koja se može gajiti i u saksiji, ali samo dok je mlad jer može da poraste u visinu i do 15 metara. Grana se i pretvara u grm kojem svaka posuda na kraju postane mala. Ukoliko se gaji u posudi, mora da se presađuje najmanje na dve godine kako bi dobio svežu zemlju.

 

 

Lovor cveta sitnim, prljavobelim ili žutim cvetovima. Biljka je dvodomna, pa stablo nosi muške ili ženske cvetove. Plod je crna koštica, ovalnog oblika i sadrži samo jednu semenku.

Odgovara mu sunčan položaj, ali ne i sunce koje prži listove, pa južni položaj bašte nije najbolje rešenje, nego polusenka. Zanimljivo je da lovor ne raste na mestima koja su preko 400 metara nadmorske visine. Može da podnese blagu zimu, ali čim temperatura padne ispod nule, bolje je uneti ga ili dobro zaštititi.

Zemlja mora da bude dobro drenirana, pa ukoliko je u posudi - višak vode treba ukloniti. Ukoliko, međutim, raste u bašti, treba voditi računa da se ne zaliva previše i da se odabere mesto gde se voda neće zadržavati.

Razmnožava se u jesen reznicama i odličan je izbor za živu ogradu. Listovi za upotrebu mogu da se beru tokom čitave godine, a suv ne bi trebalo da se čuva duže od godinu dana.

(Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top