Svi volimo biljke u našim domovima, zar ne? One čiste vazduh, donose pozitivnu energiju u naš dom, lepo izgledaju, itd. Ali, trebali bi biti vrlo oprezni, jer postoje mnoge različite opasne biljke, koje rastu s otrovnim hemikalijama u sebi.

Ovo je vrlo česta biljka koju mnogi ljudi širom sveta imaju u svojim domovima. Radi se o Dieffenbachia ili Difenbahija. Ona ima lošu reputaciju.

 

Esteban, 5-godišnji dečak se igrao po kući i odjednom, počeo je osećati jake bolove u trbuhu. Njegovi roditelji mislili su da je to samo običan bol u želucu, jer je Esteban pojeo previše slatkiša. No, nakon nekog vremena, on je doživeo još jaču bol, pa su ga roditelji odveli u bolnicu. Lekari su otkrili da je njihov sin pretrpeo teško trovanje.

Petogodišnje dete je lečeno odmah, više od 3 sata. No, nažalost, lekar je rekao roditeljima da je njihov sin je patio i od napada anafilaktičkog šoka. Anafilaksija je žestoko, po život opasna alergijska reakcija i zahteva trenutni odlazak u hitnu pomoć. Ako anafilaksija se ne leči odmah, to može dovesti do gubitka svesti, pa čak i smrti.

Neki stručnjaci misle da je ova biljka toksična zbog svog sadržaja proteolitičkih enzima koji su važni za proizvodnju histamina. Ako list žvaćete, ti kristali mogu uzrokovati privremeno peckanje i eritem. Žvakanje i gutanje u pravilu rezultiraju samo blagim simptomima.

Uz decu i kućne ljubimce, kontakt sa ovom biljkom (obično žvakanje) može izazvati niz neugodnih simptoma, uključujući oralnu iritaciju, prekomerno slinjenje… U većini slučajeva, simptomi su blagi, a može se uspešno tretirati s analgeticima, medicinskim ugljenom.

(NarodnaMedicina.info)

Scroll to top