BalkansPress

Dobro došli!

Poslednji srpski car Stefan Uroš V Nemanjić u našoj istoriji ostao je upamćen kao Nejaki, u senci slavnog oca Dušana Silnog. Danas u njemu mnogi vide krivca za raspad nemanjićke države, a suparnik mu je bio naš najveći epski junak.

 

Car Uroš (1336/1337. – 1371), poznatiji kao Uroš Nejaki, u svemu je bio drukčiji od svog oca Dušana. Nasledio je carstvo koje je osim današnje Srbije obuhvatalo Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku, Grčku, Albaniju, delove Hrvatske i Bosne. Međutim, nije uspeo da ga sačuva ni od spoljnih ni od unutrašnjih napada. Tako je u njegovo vreme slabila centralna vlast, a oblasni gospodari su se osamostaljivali.

Car Stefan Uroš V

*Car Stefan Uroš V

Posle velikih Dušanovih osvajanja car Uroš je postao žrtva bahate vlastele koja se naglo obogatila u prethodnim ratovima i pljačkama. Najozbiljniji protivnik bio mu je stric Simeon Siniša Nemanjić, Dušanov polubrat. On je pokušao da otme presto od Uroša, ali u tome nije sasvim uspeo, pa je država bila podeljena na dva dela.

U međuvremenu, za Uroševog savladara krunisan je Vukašin Mrnjavčević. Pošto car nije imao dece, plan je bio da Vukašinov sin Marko Kraljević, najveći junak naših narodnih epskih pesama, nasledi carski presto. Ipak, ubrzo se odigrala Marička bitka, ključna po sudbinu srpske države.

Uroševa smrt u 33. godini donekle je obavijena velom tajne. Veruje se da ga je u lovu, kada se sagnuo da popije vodu iz reke, ubio lično kralj Vukašin, koji je žarko želeo da preuzme presto Nemanjića.

Nesrećan Urošev život naš pisac Stefan Stefanović dočarao je u istorijskoj drami „Smrt Uroša V“. Više od dve stotine godina nakon smrti car Uroš Nejaki je proglašen za svetitelja. Njegove mošti bile su u fruškogorskom manastiru Novi Jazak, a za vreme Drugog svetskog rata prenete su u Sabornu crkvu u Beogradu.

(BalkansPress / Žena.blic.rs)

Scroll to top