Danas je Trapavi petak, prvi petak po Vaskrsu, koji se još zove i Beli, Blagi ili Istočni petak. To je jedini petak u godini kada se ne posti, jer mu je prethodio najduži i najstroži post u godini.

Prvi petak posle Uskrsa veoma je poseban dan u srpskom narodnom verovanju i slavi se u mnogim našim krajevima samo pod različitim nazivima. Ova poslednja dva naziva upućuju na još jednu posebnost ovog dana - reč je o jednom od retkih petaka u godini kada se ne posti.

 

Zanimljivo je da se na ovaj dan u selima oko Niša i Pirota ponovo farbaju jaja kao i za Uskrs, samo što im je namena nešto čudnija. Naime, ova jaja su namenjena mrtvima i u ponedeljak će biti odneta na njihove grobove. Taj dan obeležava se kao Uskrs za mrtve.

Za ovaj petak, koji se još naziva i Svetli petak, po Srbiji i Bosni je rašireniji naziv Istočni petak. Naziv mu je nastao od reči istočnik, što znači: izvor, jer je bilo u običaju da se, rano zorom, odlazi na izvore i kladence, gde se obredno, radi zdravlja, umivalo.

PROČITAJTE: DR Branimir Nestorović OTKRIVA: Rešite se krpelja tako što ćete ga UDAVITI?! Potrebne su vam samo 2 STVARI iz kuće!

 

Ova okupljanja su prerastala u svetkovinu koja se, uz obed, tu obeležavala celog dana.

Današnji praznik, kao slavu, proslavljale su ponegde mehandžije, a reč je i o seoskom prazniku u nekim krajevima gde se zbog toga kolje jagnje.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top