BalkansPress

Dobro došli!

Tokom posta je izuzetno važno da se redovno obraćamo Gospodu. Inače, post bez odlaska u crkvu i prave i iskrene molitve je isto kao da držite dijetu. Osnovno učenje starca Tadeja jeste da je Bog svuda, i da pomaže svakome:

"I slabima i jakima, svakome kome je pomoć potrebna. Zato neprestano treba vežbati sebe da srce otvorimo Bogu".

Naš veliki duhovnik, otac Tadej je smatrao da komplikovane molitve nisu neophodne. Dovoljno je da svako veče izgovorite ovu moćnu molitvu: "Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me!“

Otac Tadej kaže: "I molitva je vežba. Ako stalno ponavljamo molitvu, ona prelazi u osećanje. O tome su govorili Sveti oci.

 

Mnogi ljudi na početku duhovnog života dobijaju blagodat, ali ona se, zbog naših grehova, kasnije povlači, pa se opet javlja. Kad se neko od srca obrati Bogu umnom molitvom, postepeno se na nju navikne i stekne radost i mir, koji nisu od ovoga sveta.

I ta radost se stekne, pa se povremeno izgubi. Ali, blagodatna molitva je neiskazana radost, koja se ne može uporediti ni sa čim od ovog sveta.“

"Ja nisam u stanju da se molim, kao Sveti Sava, po mesec i nešto dana, ali verujem u učenje isihasta. I verujem u čuda. Možemo da ih osetimo u svakom trenutku svog života ako prestanemo sa pokušajima da sve razumemo intelektom i ukoliko batalimo naše procene i mišljenja i naučimo da se približavamo Bogu, jer tako ćemo biti potpuno otvoreni za uticaj božanskih energija.", govorio je Otac Tadej.

Vreme posta idealno je da se više duhovno uzdignemo, te da se približimo Bogu, najbolji način za to jeste molitva.

Zato, od večeras kada krenete na spavanje prekrstite se i obratite se Bogu samo ovim rečima: Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me!

Scroll to top