BalkansPress

Dobro došli!

Digitalno doba nam je donelo mnoge prednosti na kojima smo beskrajno zahvalni. Ipak, stvar povremeno izmiče kontroli.

Kada prvi put kupiš smart TV, shvatiš da su stvari malo drugačije u odnosu na onaj standardni koji si imao. Novi uređaj ima svojstva kompjutera, ali sigurno ti ne pada na pamet da te prisluškuje i deli sa nekim ono što si rekao svojoj devojci dok ste sinoć gledali film.

Stvari su se definitivno promenile od kada su televizori zakačeni za Internet i mogu da primaju i šalju podatke. Američka Federalna komisija za trgovinu već duže prati probleme privatnosti kod ovih uređaja.

 

Trenutno ljudi i dalje ne razmišljaju o TV-u kao o kompjuteru i iako su čuli za "onlajn praćenje" ne shvataju da su postali deo toga. Sigurno ne želite da vas reklama nečega što ste pre godinu dana kupili preko Amazona prati u svakom naletu propagandnih poruka u toku omiljene serije. To je ono što vam se redovno dešava kada koristite Fejsbuk. Kako ne skapiraju da ste to već kupili?

Prošle godine su svi uređaji- pametni televizori, uređaji za striming, konzole za video igre, pa i aplikacije pratile navike konzumenta, često na potpuno neprihvatljive načine.

Iako smo u divnom novom svetu, u njemu moramo da odlučujemo koje informacije o sebi ćemo dati da bismo imali bolju uslugu. Činjenica je da to pravo treba da bude samo naše, a ne proizvođača uređaja koji koristimo, društvene mreže ili aplikacije.

Ne, kada su pametni televizori u pitanju, ne prati se samo koje kanale i programe gledate. Neki televizori imaju opciju "prepoznavanja glasa". Šta tu slušaju i prate?

 

Nećemo navoditi koji proizvođači su u igri, ali pogledajte na svom TV-u opciju "voice activation" ili "voice recognition". Ako su uključene, budite pažljivi dok vodite privatne razgovore ispred televizora, jer on sluša audio i može da ga podeli sa "trećom stranom". Ako vaše izgovorene reči sadrže lične ili druge osetljive informacije, one će biti među podacima koji su snimljeni i emitovani trećoj strani. Ne, oni ne čuvaju vaše snimke i ne prodaju ih, ali savetuju da obratite pažnju da li je "aktivacija glasa" uključena, a to ćete videti po malom mikrofonu koji svetli negde u uglu.

Pssst. Ne pričajte pred TV-om o kupovini novih kola, inače će vas bombardovati reklamama za automobile narednih godinu dana.

Za sada sve ovo nije zabranjeno, a ono što vam preostaje je da odvojite vreme i pređete kroz sva podešavanja i isključite sve što može da ima veze sa praćenjem i prisluškivanjem. Na taj način ćete odustati od svih opcija preporuka koje toliko volite kod Netflixa.

Tu je još jedna mogućnost - isključite WiFi i gledajte TV preko pegle.

(BalkansPress / Izvor: Noizz.rs)

Scroll to top